13:38 / 29.02.2020.

Autor: Ivana Živković/Zdrav život/HRT

Život bez duhanskog dima

-

-

Foto: - / -

Već u ranoj fazi prestanka pušenja, osoba ima niži krvni tlak, bolji puls, više energije, manju zaduhu i ti rani zdravstveni benefiti mogu biti motivirajući.
Već 17 godina se na prvi dan korizme obilježava i Nacionalni dan bez duhanskog dima. Ovaj je dan, uz razmišljanja o odricanju, prilika pušačima da se ostave ovisnosti. U tome svakako mogu pomoći i Škole nepušenja koju među ostalima, provodi i Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan.

35 posto odraslih Hrvata puši. Otprilike 38 posto muškaraca, a 33 posto žena. Ovim statističkim brojkama donedavno je pripadala i gospođa Luca Palac koja je pušila 42 godine.

- Pušila sam od kutije do dvije i pol. Pred kraj dvije i pol je bilo, tako da nisam prestajala, cigareta je bila osnovni sastav mog života, ja ne mogu sebe zamisliti bez cigarete, ali na kraju, uopće mi ruke ne traže cigaretu - kaže.

Na nagovor liječnika i želju da se ostavi ovisnosti o duhanskom dimu, gospođa Luca pomoć je potražila u Dnevnoj bolnici za ovisnost o duhanu u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan. U trenutku snimanja priloga, devet dana nije konzumirala cigarete i bila je redovna sudionica programa odvikavanja.

Prisjeća se iskušenja kada je pronašla kutiju cigareta u stanu i kada joj se javila neopisiva žudnja za duhanskim dimom. No, kaže, ustrajnost i cilj prestanka robovanja navici pušenja rezultirale su bacanjem te iste kutije u smeće. Ponosna je na svoje male korake i svim prijateljicama preporučuje program odvikavanja. Jer, postati ovisan o cigaretama nije nimalo teško.

- Prva cigareta obično pada kraj osnovne ili početak srednje škole. Kažu da je zapravo već vrlo brzo počnu kupovati sami cigarete, to je jedan od znakova da su na korak od ovisnosti i kažu da su negdje spoznali da su ovisni, da ne mogu bez cigarete kroz neki par mjeseci do par godina. S time da onda tek prvo razmišljanje o prestanku pušenja najčešće ide kada se razviju neke tjelesne komplikacije - objašnjava specijalistica psihijatrije, dr.med. Irena Rojnić Palavra.

Prema nekim istraživanjima, svakim dimom cigarete u tijelo unosimo oko 4000  različitih štetnih kemikalija. No dobre vijesti su da nikad nije prekasno prestati pušiti.

- Kad god prestanete, imali 50, 60,70 ili više godina, uvijek ćete učiniti nešto dobro za svoje zdravlje, međutim ako prestanete kao mlađi, onda imate veću šansu da ćete očuvati svoje zdravlje, ako ste stariji, ako jako dugo pušite, to znaju biti desetljeća pušenja, onda zna doći do nekakvih ireverzibilnih promjena u našemu zdravlju, pa je onda i tu poanta zaustaviti određene bolesti - savjetuje dr.sc. Davor Bodor, specijalist psihijatrije, subspec. alkoholizma i drugih ovisnosti.

Već u ranoj fazi prestanka pušenja, osoba ima niži krvni tlak, bolji puls, više energije, manju zaduhu i ti rani zdravstveni benefiti mogu biti motivirajući. Svemu tome polaznike programa odvikavanja o ovisnosti u duhanskom dimu poučavaju stručnjaci Dnevne bolnice u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan.

- Program u kojem sudjeluju desetak do petnaestak ljudi koji imaju ovaj problem, traje 4 tjedna. U ta četiri tjedna prolazimo i pripremu za prestanak pušenja, imamo prestanak pušenja u kontroliranim uvjetima i ova rana faza apstinencije. Kada cijela ta priča završi, onda se viđamo manjim intenzitetom, jednom tjedno kroz grupe podrške - objasnila je doktorica Irena Rojnić Palavra.

Nakon toga dobiju i termine ambulantnih kontrola kroz dulje vrijeme. U cijelom programu sudjeluje multidisciplinarni tim, sedam stručnjaka koji pokušavaju ovisnosti doskočiti sa svih strana. Do sada su imali već 11 grupa, i bilježe jako dobre rezultate.

Javiti se mogu svi zainteresirani, telefonski ili putem elektronske pošte, dogovori se prvi termin razgovora i osoba koja se želi ostaviti pušenja, uključuje se u prvi slobodnu grupu Dnevne bolnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!