Život na Ćićariji

09.01.2021.

19:54

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/IMS/I.B./HRT

-

-

Foto: - / -

U tom prostorno najvećem dijelu Istre najmanje je stanovnika, samo 300-tinjak.
Daleko od mora i Istre kakvu većina poznaje, njezina je Ćićarija. Planinski dio poluotoka već drugu godinu ima blagu zimu, bez uobičajenih snježnih nanosa. U tom prostorno najvećem dijelu Istre najmanje je stanovnika, samo 300-tinjak.

U većinu Ćića naći ćete neku starinu. Rogom u 2. svjetskom ratu motritelji s brijega upozoravali da prema selu idu fašisti. A Edo Šverko, zdjelar iz Prapoća, još od pradjeda prenosi i vještinu izrade drvenih zdjela, skleda.

U njegovu selu ostalo je nekoliko mladih obitelji, ovdje je 9 male djece. 2-godišnja Vita u jutarnjem je obilasku blaga i mesa nakon kolinja.

Na Ćićariji mladi ostaju jedino ako je doista vole.

Ćićarija obiluje prirodnim izvorima pitke vode.

Podno snijegom tek dotaknutih vrhova nerijetko će pokraj vas proletjeti i divlje životinje.

Ima tu i vrsnih ovčara i sirara. Njima bi voda iz vodovoda pak dobro došla.

- Jer, led je. Teško je kad nema vode, imam površinski kilometar dalje vodu, to je 22 godine da smo tu, nemamo još vode, nažalost to su najveći problemi za radit, kaže ovčar iz Sluma Branko Zlatić.

U 14 naselja općine Lanišće samo je 300-tinjak stanovnika. Deset puta manje nego stotinu godina unatrag. A dah prošlosti i sporijega življenja još se osjeti posvuda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!