17:47 / 10.05.2018.

Autor: T.V./O.G./HRT

Život na sjeveru

-

-

Foto: - / -

Nakon najhladnije zime u posljednjih trideset godina, Ostersund u Švedskoj još čeka proljeće. Iako sunce već sada izlazi u tri ujutro, dnevna temperatura rijetko prelazi desetak stupnjeva.
Nakon najhladnije zime u posljednjih trideset godina, Ostersund u Švedskoj još čeka proljeće. Iako sunce već sada izlazi u tri ujutro, dnevna temperatura rijetko prelazi desetak stupnjeva. Uobičajeno je to vrijeme za kraj travnja na sjeverozapadu Švedske.

Standard, u odnosu prema hrvatskome, očekivano viši. No kada se uspoređuju sa svojim zapadnim susjedima Norvežanima, Šveđani za sebe kažu da su - banana republika. Najbrojniji turisti na švedskim skijalištima u Oreu i Ostersudnu dolaze upravo iz te zemlje, pa im na taj način ona popravlja ekonomsku situaciju koja je prema lokalnim standardima posljednjih nekoliko godina lošija.

Ostersund je prije sedam godina doživio havariju kada se nekoliko desetaka tisuća stanovnika otrovalo onečišćenom vodom iz vodovoda koja se pomiješala s fekalnim vodama. Unatoč svemu, svoj gradić od šezdesetak tisuća stanovnika ovi stanovnici ne bi mijenjali ni za što.

Pogledajte priču o tome gradu i životu u Švedskoj koju je snimio kolega Ognjen Golubić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!