Život s celijakijom

15.05.2020.

20:06

Autor: Eli Lazarova Sladić/HRT

default error photo
Brojni bolesnici ne znaju da je uzrok njihovim tegobama celijakija jer je klinička slika često nejasna.
Celijakija je iznimno česta doživotna bolest koja neliječena dovodi do brojnih i ozbiljnih komplikacija, a dugi niz godina može biti skrivena.

Iako se nekad smatralo da je rijetka, izlječiva bolest prolaznog tipa, najčešća u dječjoj dobi, struka je dokazala da je to potpuno netočno.

Radi se o kroničnoj bolesti svih organskih sustava, doživotna je i češća u odraslih nego u djece.

Celijakija zahtjeva striktno bezglutensku prehranu za cijeli život jer unošene glutena kod genetski predodređenih osoba u organizmu razvija oštećenje sluznice crijeva, ali i brojnih drugih organa.

Gluten se nalazi u žitaricama (pšenica, raž, ječam, zob, pir, kamut, tricale...), ali i mnoštvu hrane kao dodatak koji se ne očekuje!

Brojni bolesnici ne znaju da je uzrok njihovim tegobama celijakija jer je klinička slika često nejasna.

Uz poznavanje pravila bezglutenske prehrane zdravlje osoba s celijakijom može biti kao i u svake druge osobe.

Za savjet i podršku možete se obratiti Hrvatskom društvu za celijakiju.

Željka Belanić se je "sprijateljila" sa svojom celijakijom. Kaže da joj je dan kada je saznala da je ima, jedan od sretnijih u životu. Jer napokon je saznala s čim ima posla. Njezinu priču pogledajte u videopriogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!