08:27 / 01.12.2020.

Autor: I.Z./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Život s rakom i preživljavanje nakon dijagnoze

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

HEROIC je edukativni projekt utemeljen na suvremenom trendu integrativne onkološke prakse i sverastućeg koncepta življenja s rakom.
HEROIC je javnozdravstveno edukativni projekt utemeljen na suvremenom trendu integrativne onkološke prakse i sverastućeg koncepta življenja s rakom i "preživljavanja" nakon dijagnoze raka. Neda Ferenčić Vrban, dr. med., spec. školske medicine i glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka kazala je u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" kako je dokazano da se fizičkom aktivnošću osnažuje mentalno zdravlje onkoloških pacijenata i njihovih obitelji.

Dodala je su motivaciju i borbenost koja postoji kod karatea kao sporta, željeli implementirati kod onkoloških pacijenata. Danijel Vučić, prof. kineziologije, nacionalni trener reprezentacije te glavni trener Karate kluba Hercegovina - Zagreb rekao je da karate kao sport ima mnogo efekata kao i na psihičku, tako i na fizičku stabilnost.

Karate pomaže onkološkim bolesnicima

Naglasio je kako se karate tehnike povezuju kroz vježbe disanja te su povezane s mišićnom kontrakcijom, a važna je i prilagodba svakom pojedincu s određenim setovima vježbi. Ferenčić Vrban je istaknula kako HEROIC okuplja različite stručnjake od onkologa, psihologa, psihijatara, medicinskih sestara, kineziologa, fizioterapeuta, te se na njihovoj internet stranici mogu pročitati razne obavijesti.

- Svi su dali izjave kako usmjeriti onkološkog bolesnika prema sebi i da nije kraj svijeta. Svaki naš onkološki pacijent je heroj i da izađe iz te priče kao heroj i pobjednik, dodala je.

Glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka kazala je da je Hrvatska svjetski prvak što se tiče medicine i uvođenje nacionalnog skrining programa pluća u svijetu.

- Jedna mala Hrvatska je svjetla točkica na kraju tunela u borbi protiv zloćudnih bolesti, naglasila je Ferenčić Vrban.

Vučić je rekao kako onkološki pacijenti ponekad teško pronalaze motiv za vježbanje, ali tada su od velike pomoći obitelj i prijatelji koji će skupa s njima pokušati i naći model kako ih potaknuti da počnu vježbati. Dodao je kako se pacijenti uvijek imaju kome obratiti.

Projekt traje do 31. prosinca

Neda Ferenčić Vrban kazala je da projekt traje do 31. prosinca, ali planiraju nastaviti s projektom dalje te ga proširivati. Istaknula je kako je posebno u vrijeme pandemije bitno da onkološki bolesni imaju gdje postavljati pitanja i ta terapija počne na njih i djelovati te da iz nje izađu zdravi.

"Onkološki bolesnicu su prioritet"

Naglasila je kao pokušavaju da u vrijeme pandemije onkologija bude prioritet, te je kazala da onkološki odjeli i dalje rade i bolesnici se naručuju. Glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka dodala je da svaki onkološki bolesnik do kraja dana dobije terapiju koju zaslužuje.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!