Znakovi da naša jetra radi usporeno

29.02.2020.

13:59

Autor: Ivana Živković/Zdrav život/HRT

-

-

Foto: - / -

Kako prepoznati da naša jetra ne radi punom parom, otkrili su docentica Lucija Virović Jukić i specijalistica interne medicine Sanja Stojsaljević Shapeski.
Jetra je čovjekov najveći unutarnji organ i zbog svojih brojnih funkcija slikovito se naziva kemijskom tvornicom našeg organizma. Kada jetra ne radi pravilno, posljedice se odražavaju na cijelo tijelo, ali prvi simptomi oslabljenog rada jetre obično su toliko suptilni da ih pojedinac ni ne primijeti.

- Problem je što bolesti jetre niz godina prolaze potpuno neprimjetno jer nemaju nikakvih simptoma ili tegoba i ljudi najčešće nisu niti svjesni da boluju od bolesti jetre dok se ne ošteti toliki dio jetre da se pojave i simptomi - kaže doc. dr. sc. Lucija Virović Jukić, v.d. voditeljice Odjela za hepatologiju, KBC Sestre milosrdnice.

Promjene na koži, proširene kapilare, požutjele bjeloočnice, povraćanje krvi, oticanje trbuha i ekstremiteta - sve su to tipični simptomi koji se javljaju kod već uznapredovalog oštećenja jetre. No osim fizičkih tegoba, problemi s jetrom uzrokuju i poremećaje u mentalnom stanju bolesnika.

- Jetra je metabolizator. I osim što čisti brojne toksine u krvi, sudjeluje i u metabolizmu amonijaka i glukoze. I amonijak i glukoza znatno utječu na moždanu funkciju. Tako da ako jetra dobro ne radi, dobro ne prerađuje amonijak, taj amonijak može nepovoljno djelovati na rad našeg mozga i time između ostalog nači uzrokuje tu encefalopatiju, odnosno pogoršava zaboravljivost - Sanja Stojasavljević Shapeski, scep. interne medicine.

Upravo je ta metabolička funkcija jetre i najvažnija. U jetri se tako metaboliziraju i masti, koje služe kao izvor energije, a rezultat tog procesa je kolesterol. Iako se često spominje u negativnom kontekstu ova je supstanca neophodna za rad svake stanice u tijelu.

- On je jedan od građevnih supstrata naše membrane, kojom se okružuje svaka naša stanica, a također je bitan u sintetiziranju hormona. Kad je on u suvišku, jetra ga ne može u potpunosti obraditi, niti uskladištiti u sebe jer jednostavno je zasitila sve svoje zalihe i onda ga odašilje u ostale dijelove našeg organizma - objašnjava doktorica Stojasavljević Shapeski.

Tako se taj loš LDL kolesterol uglavnom taloži na stijenkama krvnih žila, uzrokujući na taj način kardiovaskularna oboljenja. Osim masne hrane, alkohol i rafinirani šećeri, uz viruse hepatitisa B i C, najčešći su uzroci bolesti jetre, dok su lijekovi i autoimune bolesti jetre nešto rjeđi.

- U Hrvatskoj je alkohol još uvijek jedan od vodećih problema koji uzrokuju bolest odnosno oštećenje jetre. Osim alkohola sve više raste učestalost takozvane nealkoholne masne bolesti jetre, koja je vezana uz prekomjernu tjelesnu težinu, odnosno debljinu i šećernu bolest - kaže doc. dr. sc. Lucija Virović Jukić.

Prekomjerno konzumiranje alkoholnih pića šteti svima, samo je pitanje u kojem će obliku i nakon koliko vremena to oštećenje nastupiti. U pravilu su žene tri puta više osjetljive od muškaraca, odnosno za veće oštećenje ženi je dovoljna tri puta manja količina alkohola nego muškarcu.

- Većina stručnjaka smatra da ukoliko osoba konzumira do dva alkoholna pića dnevno u onim jedinicama serviranja kolko je to standardno, ne bi trebalo samo po sebi dovesti do težih oštećenja. Većina naših bolesnika koji boluju od bolesti jetre nažalost konzumira tri, četri, pet, šest i više alkoholnih pića dnevno svaki dan duži niz godina - otkriva doktorica Virović Jukić.

Nakon godina i godina neodgovornog ponašanja prema jetri, posljedice se ne mogu preko noći izbrisati. Pa tako detoksikacija organizma, koja se u medijima, časopisima, pa i ljekarnama sve češće može vidjeti, u medicinskom smislu, tvrde hepatolozi, ne postoji.

Poznato je kako je jetra organ sa sposobnošću regeneracije, no kada bolest uzme maha i oštećenja su prevelika ni stanice jetre ne mogu se obnavljati. Zato zdravim životnim stilom treba čuvati jetru jer u slučaju uznapredovalih simptoma već je prekasno i transplantacija predstavlja jedino rješenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!