Znate li kakav sladoled jedete?

31.05.2022.

20:26

Autor: Anita Suknjov/Potrošački kod/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zivica Kerkez / Shutterstock

Pred nama su ljetne vrućine, a mnogi se najlakše rashlade uz sladoled. Nedavno je iz prodaje povučen jedan sladoled zbog utvrđenog pesticida etilen-oksida, stoga oprezno birajte gdje ćete kupiti tu ljetnu slasticu i kakav joj je sastav. Uz umjetne dodatke, sladoled je najčešće pun vode, šećera i - zraka. No slastičari se sve više okreću prirodnoj proizvodnji - sladoledu bez umjetnih aroma, bojila, stabilizatora i konzervansa. Izbor je doista velik, kao i raspon cijena, koje bi ovog ljeta mogle biti rekordne. Za sada neslavnu titulu drži slastičarnica u Dalmaciji gdje za kuglu treba izdvojiti 18 kuna.

Nina Šarić slastičarstvom se bavi već deset godina. Zadnje dvije posvetila se proizvodnji omiljene ljetne slastice - sladoledu.

- U sladolede sam krenula nakon završetka faksa, gdje sam u Italiji završila program za sladoled, rekla je.

Do originalnog sladoleda nije lako doći. Iz iskustva kaže da je najteži dio proizvodnje balansiranje okusa i stvaranje recepture.

- Pomiješaju se suhi i tekući sastojci, stavi se ta smjesa u stroj i onda većinom stroj odradi dobar dio posla. Znači, bitno je samo da se prati hladni temperaturni lanac i naravno, briga o nekim osnovnim točkama u cijelom tom procesu kontrole kvalitete proizvoda, objasnila je Šarić.

Upravo je kontrola kvalitete važna tijekom ljetnih vrućina jer je tada sladoled dugo izložen suncu.

- Ako se radi o vitrini bitno je da ne bude direktno izložena suncu da je zaštićena ili suncobranima ili slično, zato što se na površini onda stvara kristalizacija, odnosno topi se sladoled, a dolje je temperatura niža pa se stvara disbalans, no, međutim sve se to da korigirati, objasnila je Šarić.

Sladoled koji je bio cijeli dan na suncu važno je preko noći skladištiti u škrinjama na temperaturi od -20 stupnjeva i niže.

- Ako su vitrine dobre, ako dobro hlade one bi bile dovoljne. Međutim ako su baš direktno izložene suncu, onda neminovno dolazi na površini do toga da sladoled postaje onako lagano tekući. Dakle, bilo bi onda dobro te škrinje barem nekako zaštititi nadstrešnicama da nisu baš pod direktnim suncem, objasnila je dr. med. spec. Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za mikrobiološke analize hrane, predmeta opće uporabe i okolišnih uzoraka.

Osim dobrog skladištenja, bitan je i sam proces proizvodnje.

- Cijeli proces je propisan HASAP sustavom, tako da tu imamo redovne kontrole, ali nekako da zaokružim najbitnije je ustvari pratiti temperature i hladni lanac otkad proizvod izađe iz stroja do skladištenja, govori Šarić.

Stručnjaci upozoravaju kako je sladoled jako osjetljiva hrana te je čest uzrok crijevnih tegoba. Zbog toga zahtijeva posebne uvjete skladištenja i higijensko rukovanje.

- Dakle, one njegove žlice i grabilice za sladoled moraju biti čiste i svakako, evo jedno upozorenje potrošačima: ako se vidi da ta grabilica stoji u stajaćoj vodi, da se ona ne ispire, onda je to jedno upozorenje da tu može doći do kvarenja, rekla je Kovaček.

- U većini slučajeva, osim u nekakvim hibridnim, se radi od jaja. Dakle, jaja su najosjetljivija namirnica koja postoji, a što se tiče kontaminacije sladoleda i njezinog djelovanja na populaciju, najosjetljiviju su djeca i starije osobe zato što vrlo brzo izgube tjelesnu tekućinu koja onda može biti jako opasna i po život, a i po zdravlje, rekla je Branislava Čilić, specijalist obiteljske medicine.

Ako dođe do trovanja važno je prepoznati simptome koji se javljaju unutar 36 sati nakon konzumacije.

- Simptomi najčešće počinju od strane gornjeg probavnog sustava, a to je mučnina, povraćanje, nekakva opća slabost, malaksalost, opći simptomi glavobolje, može se pojaviti temperatura. Slijedi najčešće proljev, gubitak tekućine zatim može se pojaviti temperatura, dodala je Čilić.

U tim trenucima važno je nadoknaditi tekućinu koji smo izgubili i javiti se liječniku.

- Međutim, u većini slučajeva to prolazi samo od sebe za nekakvih tri do četiri dana, pogotovo kod trovanja toksinima, ali se kod imunokompromitiranih osoba može se držati i dulje i može biti opasno po život, dodala je Čilić.

Osim na kvalitetu sladoleda, ove godine građani će morati pripaziti i na cijenu. I prije ljetne sezone sladoled na moru dosegnuo je rekordnu cijenu - 18 kuna po kugli.

One kod kojih se nađe zdravstveno neispravan uzorak očekuju prekršajna prijava i kazna. Za vlasnika objekta od pet do deset, a za tvrtku - od pedeset do sto tisuća kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!