Znate li koji tip kože imate i kako ju njegovati?

02.04.2018.

08:31

Autor: E.L.S./V.P./HRT

-

-

Foto: - / -

U mjesecima koji dolaze, u proljeće i ljeto kada se pojačano znojimo koža će biti zahvalnija ako koristimo balzame laganijih tekstura.
Kako bismo se znali pravilno zaštititi od sunca i njegovati kožu odgovarajućim sredstvima, potrebno je i znati tip kože. Postoji čak pet podjela, stoga donosimo korisne savjete kako prepoznati kojem tipu pripadamo i kako osigurati zdrav i lijep izgled kože.

Ako dermatologa pitate o tipovima kože, odgovor će se odnositi na podjelu baziranu na odgovoru kože pojedinca na UV zračenje. Dermatolozi koriste takozvanu Fitzpatrickovu skalu na kojoj se nalazi 6 fototipova koji se razlikuju po sposobnosti kože za tamnjenje.

Fototip jedan su osobe takozvane keltske puti, osobe vrlo svijetle puti, kosa je obično crvenkasta ili svijetlo plava, često imaju pjegice te svijetlo plave, svijetlo zelene ili svijetlo sive oči. U pravilu uvijek izgore na suncu, nikada ne tamne, objašnjava dermatologinja Ivana Čulav Košćak.

Fototip dva se naziva srednjoeuropskim. Osobe također imaju svijetlu put, svijetlu kosu, često izgore ili tek lagano potamne. Treći fototip ima blago tamniju kožu od prva dva tipa, a kosa i oči idu do smećkaste boje. Osobe ovoga tipa su umjereno sklone opeklinama od sunca, i uspiju relativno dobro potamniti. Fototip 4 je takozvani mediteranski tip. To su osobe maslinaste puti čija je koža osjetno tamnija od prva tri fototipa. Oči i kosa su im također tamnosmeđe ili čak crne. Osobe imaju mali ili nikakav rizik od sunčanih opeklina i vrlo dobro mogu potamnjeti.

Osobe fototipa 5 i 6 gotovo nikada ne izgore na suncu, osim u ekstremnim uvjetima. Fototip 5 ima kožu umjereno smeđe boje, primjer toga tipa su osobe s Bliskog istoka i Latinoamerikanci. Fototip 6 je prisutan kod osoba crne rase.

Poznavanje fototipa kože važno je zbog razumijevanja akutnog i kroničnog utjecaja sunčevog zračenja na kožu, može nam pomoći u planiranju načina fotozaštite, te procjeni rizika od razvoja karcinoma kože.

Doktorica Čulav Košćak upozorava da fototip jedan i dva imaju visoki rizik za razvoj karcinoma kože, dok recimo 3 i 4 imaju nizak rizik, dok fototip 5 i 6 imaju vrlo nizak rizik od razvoja karcinoma kože. Mora se naglasiti kako nijedan fototip nije u potpunosti zaštićen od potencijalnog razvoja karcinoma kože.

Njega kože ovisi o fototipu kože, pa tako osobe svjetlijih fototipa trebaju birati više zaštitne faktore. Osobe fototipa jedan i dva podložnije su zadobivanju opeklina od sunca koje se manifestiraju plikovima, crvenilom, peckanjem i guljenjem kože. Također su podložniji i fotostarenju.

Treba se u svakom slučaju promovirati odgovorno i kontrolirano izlaganje UV zračenu, izlaganje suncu kada je UV indeks najveći, primjenu zaštitne odjeće, zaštitnih naočala, i fotozaštitnih krema, napominje doktorica Čulav Košćak.

Dakle, podjela na suhu, masnu i mješovitu ili normalnu kožu, u medicini se smatra u najvećoj mjeri proizvoljnom. Međutim, u kozmetici se razlikuju ti tipovi i prema njima se savjetuje njega kože. Doktorica Čulav Košćak pak na pitanje o njezi kože odgovara: Postoje određena stanja kada koža zahtjeva pojačanu njegu. Recimo netko tko inače ima suhlju kožu u zimskim mjesecima naročito kada je koža izložena centralnom grijanju, suhom zraku, kada previše vremena provodimo u zatvorenom trebat će pojačanu njegu kože. U tom slučaju birat ćemo balzame za njegu kože i morat ćemo ih nanositi češće nego u ljetnim mjesecima.

U mjesecima koji dolaze, u proljeće i ljeto kada se pojačano znojimo koža će biti zahvalnija ako koristimo balzame laganijih tekstura. A s dolaskom sunčanijih razdoblja, ne zaboravite da je zaštita od sunca važna i u gradskim šetnjama pogotovo ako pripadate svjetlijim fototipovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!