Znate li što je to osteopatija?

27.04.2022.

07:00

Autor: T.V./Zdrav život/HRT

Osteopatija

Osteopatija

Foto: Zdrav život / HRT

Vjerojatno vam je prva asocijacija na osteopatiju , kostobolja. Niste pogriješili. Medicini je to komplementarna tehnika koja se zasniva na manualnim zahvatima, i precizno definiranim načelima kao što su funkcionalno jedinstvo, dobra cirkulacija i homeostaza.

Utemeljitelj osteopatije američki je liječnik Andrew Taylor Still, koji je živio na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Provodeći dosta vremena s Indijancima prihvatio je neka njihova načela funkcionalnog jedinstva tijela koje počiva na skladu, odnosno homeostazi.

- Kad se rodi malo dijete, ono uglavnom, ako nema nekakvih problema, njegovo, njegovi svi organi i svi sistemi normalno funkcioniraju, imaju baš tu spomenutu homeostazu. I s vremenom se ti problemi jednostavno javljaju u ljudskom organizmu. Kako, kroz što? Kroz kretanje, kroz udarce, kroz bolesti, i tako dalje, i tako dalje. I osteopatija u principu u svojoj specifičnosti pronalazi te uzroke problema i ona ih odstranjuje i na taj način faktički vraća tijelo u onaj početni stadij, odnosno opet se vraćam na riječ homeostazu, rekao je Bojan Nasteski, mag.physioth, diplomirani osteopat.

Prvi korak je svakako prepoznati i otkriti uzroke poremećaja homeostaze, ili kako to osteopati kažu, otkriti homeopatske lezije.

- Što su osteopatske lezije? To je u principu sve ono što narušava, kratko i jasno, homeostazu. A to su raznorazne tenzije, raznorazne promjene u funkcioniranju ljudskoga tijela, raznorazne promjene, recimo ožiljci, i sve to može narušavati ljudsko zdravlje. Ukoliko se nešto ne liječi ili pod navodnicima ne odstrani, što mi radimo osteopatijom, utoliko se može desiti kompenzacija. Znači ljudsko tijelo kompenzira na način da se još nadograđuju raznorazni problemi, objašnjava Nasteski.

Tretman obično traje 45 minuta i po potrebi se može ponavljati. Osteopatski rad primarno je usmjeren na palpaciju.

- Zašto na palpaciju? Mi kroz palpatorne tehnike najčešće nailazimo na probleme, na narušene strukture, odmake i kroz to, kroz rješavanje tih problema faktički nailazimo na rješavanje tih problema u velikoj većini slučajeva. Međutim često se događa da kod nas dođu ljudi s jako puno problema, s jako puno nadograđenih problema. E onda tu treba puno više vremena. Mi imamo male pokrete s određenim silama koje provodimo, vrlo ugodne. Nikom to neće smetati ukoliko je potrebno to raditi, ističe Nasteski.

Treba istaknuti kako je osteopatija komplementarna medicini i sve je više prihvaćena u tom svjetlu. O njezinoj dobrobiti dovoljno govori podatak da sve više sportaša i sportskih kolektiva koristi osteopatske tehnike jer su brze, precizne i učinkovite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!