Zvuci, pokreti i okusi Afrike u srcu Zagreba

18.03.2019.

19:02

Autor: V.M./HRT

Afro Badinya

Afro Badinya

Foto: - / -

Novo izdanje 'Cro-afro konvencije', koje će se održati sutra u zagrebačkom Ritmu grada, ponudit će niz glazbenih nastupa, besplatne radionice za djecu i odrasle te degustaciju afričkih i hrvatskih delicija.
Novo izdanje 'Cro-afro konvencije', koje će se održati sutra u zagrebačkom Ritmu grada, ponudit će niz glazbenih nastupa, besplatne radionice za djecu i odrasle te degustaciju afričkih i hrvatskih delicija.

Udruge Afro Badinya i Svijet nota i ove su godine pripremile raznolik program koji će afričku kulturu povezuje s Hrvatskom. Cjelodnevna događanja počinju u 11 sati besplatnom radionicom za djecu na kojoj će se moći naučiti izraditi afričke maske te upoznati kulturno i povijesno značenje tradicijskih maski od gline, te radionicom pjevanja i sviranja na tradicionalnim hrvatskim i afričkim instrumentima.

U vrijeme ručka, od 13 sati, na rasporedu je 'Hr – Afro kuhinja' – degustacija tradicionalnih hrvatskih i afričkih jela uz šefa kuhinje Sadoua Diagnea iz Senegala, 'MamaVeek's' kuhinju i članove Udruge Afro Badinya.

Poslijepodnevne besplatne radionice će biti rezervirane za odrasle koji žele naučiti svirati djembe, plesati zapadnoafričke plesove ili pjevati tradicijske pjesme uz sastav Kamene babe.

U večernjem programu nastupit će plesna škola zapadnoafričkog plesa s dijelovima hrvatskih tradicionalnih plesova Afro Badinya, skupina Cromaicanz koja je inspirirana jamajkanskom kulturom, plesom kao umjetnošću i slobodom kao izborom 'dancehall' izričaja, škola uličnog plesa SOSS čiji je cilj promoviranje plesnog, socijalnog i povijesnog aspekta hip hop, breaks, funk i afro kulture, te plesna skupina mladih entuzijasta iz Splita Divergents koja nastoji izraziti poštovanje i ljubav prema jamajkanskoj kulturi i plesu 'dancehall'.

Noćni program rezerviran je za koncerte - nastupa vokalno instrumentalni sastav Kamene babe koji istražuje, pjeva i svira tradicionalnu glazbu Hrvatske i Balkana, a pridružit će im se i senegalsko – gambijska kombinacija Dabless + Dj Ozzio, zatim grupa Easy Tiger – sastav koji okuplja glazbenike iz raznih dijelova svijeta, te hrvatsko - afrički bend Kaira Kela koji pjesme izvodi na mandinka / wolof jeziku i svira afrički groove.

Glazbeni program Cro-afro konvencije povezat će nastupi domaćih DJ-a Sergija i D-greea, te DJ-a Sama Bushare iz Sudana i dvojca Prince + Chronum iz Nigerije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!