15:52 / 26.11.2020.

Autor: Slađana Bukovac/HRT

200 egzotičnih ptica u prvom takvom parku u Istri

-

-

Foto: - / -

Zbog lošeg vremena najavljenog za sljedeći tjedan, šetnju kroz 3 hektara šume prepune ptica nedaleko od Poreča planirajte za kasnije.
Veći dio sljedećeg tjedna ipak neće biti pogodan za, primjerice, posjet prvom istarskom parku za ptice - zato šetnju kroz 3 hektara šume prepune ptica nedaleko od Poreča planirajte za kasnije. Kolegica Slađana Bukovac provjerila je kako više od 200 uglavnom egzotičnih vrsta podnosi zimu, posebno kad puše bura.

Nije ni Južna Amerika, ni Indonezija. Njihove boje silno odudaraju od monotone istarske šume. Ali klima zapadne obale Istre blaga je, a ptičje utočište s jedne je strane zaštićeno brijegom, tako da se bura zadržava iznad, u krošnjama. Zbog toga je krajem studenog kod nekih vrsta još uvijek moguće pronaći oplođena jaja.

- Agaporomis i fišer su nam sneli jaja, tako da ćemo imati mlade, što je dokaz da tu kod nas nije hladno, ističe vlasnik Bernard Klanjec.

Čini se da se na klimu specijalno ne obaziru are. Naš je sugovornik prije snimanja pokušao podmititi crvenog Dona, kako bi mogao držati maskotu ptičjeg naselja, Papaga. Ali ljubomoru nije moguće zaustaviti poslasticama.

- Sklonili bismo turaka jer turako nije papagaj, to je ptica koja dolazi iz Sudana i malo je osjetljiviji u odnosu na ostale ptice, kaže vlasnik.

Ptica koja jede banane i karakterom je drugačija od od glasnih i urnebesnih ara.

Ukoliko se slučajno dogodi da temperatura 5 do 7 dana zaredom dođe do minus deset, nastambe će se morati obložiti u polikarbonatne ploče. Sve ove ptice bolje podnose zimu od svoje vrste i zbog toga što su uzgojene u Hrvatskoj. Divlje životinje, posebno one ugrožene, nije dopušteno uvoziti. Ptice će na sigurnom provesti zimu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!