17:36 / 06.09.2018.

Autor: M.Š./HRT

53. Festival kajkavskih popevki

Prva večer 49. Festivala kajkavskih popevki 'Popevke za navek', Barbara Suhodolčan (Foto: Matija Topolovec/PIXSELL)

Prva večer 49. Festivala kajkavskih popevki 'Popevke za navek', Barbara Suhodolčan (Foto: Matija Topolovec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Tradicionalna manifestacija Tjedan kajkavske kulture u prijestolnici Krapinsko-zagorske županije, Krapini, završava 53. Festivalom kajkavskih popevki.
Tradicionalna manifestacija Tjedan kajkavske kulture u prijestolnici Krapinsko-zagorske županije, Krapini, završava 53. Festivalom kajkavskih popevki.

Prvog dana Festivala, petak, 7. rujna, 'Popevke zanavek' podsjetit će na popularne kajkavske skladbe uz sjajne izvedbe Festivalskog orkestra i izvođača koji rado dolaze iz svih krajeva naše Domovine. Organizator je Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, a izravan prijenos može se pratiti od 20.05 na Radio Sljemenu, multimedijskoj platformi HRTi i Drugom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT - HTV2). Uz umjetničkog direktora Festivala, Sinišu Leopolda, dirigira i sjajni mladi dirigent Davor Kelić.

Više od 2000 popevki prepoznatljivost su jednog od najstarijih hrvatskih festivala koji i ove godine otvara vrata novim sjajnim skladbama u subotu, 8. rujna kada je na programu večer 'Nove popevke'. Organizator Društvo za kajkavsko stvaralaštvo brine se da mladi izvođači osjete trajnu vrijednost kajkavštine. Festivalskim orkestrom dirigiraju Antun Tomislav Šaban i umjetnički direktor Festivala Siniša Leopold. I ovu festivalsku večer možete pratiti u izravnom prijenosu od 20.05 na Radio Sljemenu, multimedijskoj platformi HRTi i Drugom programu HRT-a (HRT - HTV2).

Siniša Leopold, umjetnički ravnatelj Festivala i Radovan Novina, član izvršnog odbora Festivala i Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  najavili su ovogodišnje izdanje krapinskog festivala, a Lucija Jelušić (Bele rože su cvele) i Bojan Jambrošić (Pod starim krovovima i Spomenek na naš breg) uz klavirsku pratnju Tonija Eterovića su i otpjevali popevke koje smo mogli upoznati na ranijim izdanjima Festivala.
 
Lucija Jelušić je studentica glazbene akademije u Zagrebu, 'domača puca', Zagorka, iz Klanjca. Kao pobjednica festivala Prvi glas Zagorja Sveti Križ Začretje, prije nekoliko godina, stekla je pravo nastupa na Festivalu kajkavskih popevki i otad sudjeluje na njemu.

Bojan Jambrošić je član stalne postave festivalskih solista na Krapini, gdje redovito nastupa od 2011. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!