56. Međunarodna smotra folklora

22.07.2022.

20:00

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Smotra folklora

Smotra folklora

Foto: HTV / HRT

Folklorne skupine iz Europe i svijeta okupile su se u Zagrebu, na 56. Međunarodnoj smotri folklora, i već jutros na užarenom asfaltu u središtu grada prolaznicima, uglavnom turistima koji su se zatekli u obilasku, pokazale dio tradicije svojih zemalja. 

Ples i pjesma odzvanjaju užarenim zagrebačkim ulicama i trgovima. Do nedjelje na zagrebačkim ulicama plesat će različite folklorne skupine. Jutros su prolaznike oduševili Česi, Poljaci, Austrijanci i Mađari.

- Uvijek je lijepo doći i mislim da su ovakvi festivali važni za kulturni život Europe, naglašava Václav Stix iz Češke.

- Gostovanje u Zagrebu uistinu je posebno, upoznajemo druge kulture. Zanimljivo je - iako smo potpuno različiti, imamo sličnu glazbu kao Austrijanci, govori Kamil Wiatr iz Poljske.

- Prvi smo put ovdje i nevjerojatno je. Upoznali smo Mađare, Čehe, Amerikance, Grke. Toliko je nacija ovdje, to je zadivljujuće. Malo je vruće, ali ovo je velik i važan festival, govori Thomas Lang iz Austrije.

Bez obzira na vrućinu, svi su u nošnjama - s mnogo slojeva.

- Imam podsuknju koja je kratka pa vam je neću pokazati, zatim još jednu podsuknju, pa suknju i pregaču, potkošulju, košulju, prsluk, uistinu mnogo toga, pokazuje Esther Szentpály-Juhász iz Mađarske.

Tema je ovogodišnje smotre "Tradicijska baština između srednje Europe i Mediterana" te pokazuje vrijednost folklornog stvaralaštva kao dijela suvremenog života.  

- Smisao je da se pokažu kulture, bogatstvo kulture kojom Europa obiluje na svakom koraku. Mi znamo sami, kao mali narod, koliko imamo različitih kulturnih dobara, rekao je Tvrtko Zebec, Umjetnički ravnatelj 56. Međunarodne smotre folklora.

Ukupno 530 sudionika, iz 23 folklorne skupine iz 15 zemalja, uključujući Hrvatsku, prošetat će Zagrebom ovog vikenda. Čekaju vas i predstavljanja knjiga, plesne radionice te svaku večer u 21 sat na Gradecu svečani koncert. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!