60 filmova u sat vremena – to ima samo festival u Požegi

31.07.2020.

11:49

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Festival jednominutnih filmova u Požegi traje do sutra, 1. kolovoza, s tradicionalnom selekcijom od 60 filmova, no zbog pandemije bez inozemnih gostiju i uz smanjen broj popratnih aktivnosti.
Festival jednominutnih filmova u Požegi traje do sutra, 1. kolovoza, s tradicionalnom selekcijom od 60 filmova, no zbog pandemije bez inozemnih gostiju i uz smanjen broj popratnih aktivnosti.

Radi se o najstarijem međunarodnom filmskome festivalu utemeljenom u Hrvatskoj - održava se od 1993. godine. Ovaj festival, naime, promovira specifičnu formu - jednu minutu, bez obzira na to o kojem se žanru radilo.

- Ovogodišnji filmovi odabrani su između njih 437 prijavljenih iz 40 zemalja, a o nagradama odlučuje žiri u sastavu Nedžad Begović i Namik Kabil iz Bosne i Hercegovine te Velimir Grgić, Dario Lonjak i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske, objavljeno je s Festivala.

Najbolji filmovi dobit će Grand Prix, zlatnu, srebrnu i brončanu plaketu, a zbog specifičnosti situacije neće se dodijeliti nagrada publike.

Na dosadašnjih 28 festivala bilo je prijavljeno oko osam tisuća filmova iz ukupno 91 zemlje svijeta, a jednominutne filmove Festival je dosad predstavio i veleposlanicima pri UNESCO-u u Parizu, u više od 30 gradova u inozemstvu i 20 hrvatskih gradova.

Okupio je mnoge redatelje, scenariste i scenografe, od Petra Krelje, Zorana Tadića, Krste Papića, Vedrana Šamanovića, Kristijana Milića do Rajka Grlića, Branka Ištvančića, Tanje Golić, Ognjena Sviličića, Nebojše Slijepčevića, Zvonimira Rumboldta, Nedžada Begovića, Ahmeda Imamovića, oskarovca Alana Starskog, kao i teoretičare filma i profesore filma.

Organizatori poručuju da su ove godine prisiljeni promijeniti koncept festivala zbog ograničenja i opasnosti od korona virusa.

- Festival ove godine protječe bez stranih gostiju, a  program se prikazuje na otvorenom, u drive in obliku, dok su popratni programi svedeni na minimum i uz sve mjere opreza, napominju organizatori.

Detalje o ovogodišnjem izdanju festivala u emisiji Dobro jutro, Hrvatska doznali smo od Antonije Tušek zadužene za odnose sa javnošću i koordinatorice programa:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!