10:18 / 27.11.2018.

Autor: V.M./M.V./Hina/HRT

70 priča o albumima koji su bili prekretnica u glazbenoj industriji

Zlatko Gall

Zlatko Gall

Foto: - / -

'70 priča o albumima' knjiga je o nosačima zvuka koji su bili svojevrsna prekretnica u našoj glazbenoj industriji. Zlatko Gall i Hrvoje Horvat u njoj donose zanimljiv pogled na naše prepoznatljive ploče u protekle 62 godine.
'70 priča o albumima' naslov je knjige o nosačima zvuka koji su bili svojevrsna prekretnica u našoj glazbenoj industriji. Glazbeni kritičari Zlatko Gall i Hrvoje Horvat u njoj donose zanimljiv pogled na naše prepoznatljive ploče u protekle 62 godine.

Hrvatska diskografska udruga
(HDU) jučer je, u povodu Nacionalnog dana albuma, predstavila knjigu koja obuhvaća 6 desetljeća hrvatske diskografije: od izdanja albuma 'Pjeva vam Ivo Robić' iz 1956. do recentnih izdanja zagrebačke grupe Mayales i sarajevske grupe Letu štuke.

Riječ je o žanrovskom presjeku šezdeset i dvije godine hrvatskog vinila iz pera dvojice naših eminentnih glazbenih kritičara i pisaca Zlatko Gall i Hrvoje Horvat, rekao je na predstavljanju u Kaptol Boutique Cinema urednik knjige Siniša Škarica napomenuvši kako je puno vrijednih izdanja izostavljeno te će biti obuhvaćeni budućim tomovima koji će se izdavati svake iduće godine.

Ideja je da se svake godine objavi novih 70 priča. Za pet godina trebali bismo imati još 350 priča,  rekao je Škarica, koji je bio dugogodišnji urednik vodećih hrvatskih diskografskih kuća Jugotona i Croatia Recordsa.

Autori Zlatko Gall i Hrvoje Horvat također su naglasili da je prvih 70 priča početak niza koji će obuhvatiti najznačajnije albume hrvatske diskografije: Priča o hrvatskoj diskografiji pokazat će da su neki esencijalni albumi pop i rock produkcije s ovih prostora objavljeni upravo kod hrvatskih diskografa bez obzira na to iz kojih krajeva bivše države dolaze izvođači,  rekao je Zlatko Gall.

U idućem izdanju više pažnje ćemo posvetiti drugim žanrovima, prvenstveno jazzu, ali i skladbama za film, kazalište, zatim izdanjima elektroničke i eksperimentalne glazbe, etno glazbe i zabavne glazbe koja je u ovoj knjizi tek dotaknuta,  dodao je Gall koji je ustvrdio da ova knjiga ima i namjeru da valorizira popularnu glazbu kao značajan dio hrvatske kulturne baštine.

Hrvoje Horvat napomenuo je da je namjera bila pokušati reinstalirati značaj albuma kao osnovne forme koja daje smisao glazbi - i u klasici, i u jazzu i u popularnoj glazbi: Pokušali smo objediniti našu glazbenu scenu u proteklih 60-ak godina, pa knjiga kreće s Ivom Robićem, Gabi Novak, Grupom 220 i Arsenom Dedićem, odnosno počecima autorske diskografije u bivšoj Jugoslaviji.

Priče se nastavljaju preko Bijelog dugmeta i Novoga vala pa skroz do 2000-ih - primjerice Elementala Leta 3: Zadatak nam nije bio lak jer ima puno više dobrih albuma od onoga što smo mi uspjeli obuhvatiti ovom knjigom, ali nadamo se da ćemo to uspjeti u budućim izdanjima, rekao je Horvat.

Kao gosti iznenađenja na predstavljanju su sudjelovali i članovi Grupe 220 Ranko Balen i Vojislav Mišo Tatalović, čiji album 'Naši dani', objavljen 1968. kod Jugotona, slavi 50 godina.

Hrvatska diskografska udruga se izdanjem '70 priča o albumima' pridružila svjetskom obilježavanju 70. godišnjice prvog vinilnog albuma koji 1948.  objavila američka Columbia, što je označilo početak nove ere u svijetu diskografije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!