ABBA poduprla revival gramofonskih ploča u Britaniji

29.12.2021.

12:14

Autor: Hina/HRT

ABBA

ABBA

Foto: Massimo Todaro / Shutterstock

- Albumi Abbe, Adele i Eda Sheerana pomogli su prodaji gramofonskih ploča u Britaniji koja je ove godine prvi puta od početka devedesetih premašila pet milijuna primjeraka, prenose britanski mediji.


Gotovo četvrtina albuma kupljenih ove godine, njih 23 posto, otisnuta je na vinilu, a najprodavaniji je ABBA-in Voyage.


Prodaja ploča porasla je četrnaestu godinu zaredom i veća je osam posto nego u 2020., objavio je BBC.


CD-i pak i dalje gube na popularnosti i ove ih je godine prodano 14 milijuna, najmanje od 1988. godine. Pad prodaje od 12 posto ipak je nešto blaži nego u 2020. kada je potonula gotovo za trećinu.


Potporu revivalu ploča pružili su ove godine novi albumi umjetnika poput ABBA-e i Adele, koji privlače starije slušatelje, sklonije tom formatu.


Udruga glazbene industrije BPI nada se pak oporavku CD-a, nakon višegodišnjeg razdoblja pada.


Teško do sirovina


Revival ploča nastavljen je tako ove godine unatoč ozbiljnim kašnjenjima u proizvodnji zbog covida, problema u nabavnim lancima i nestašice radne snage, ali i manjka sirovina, poput PVC-a i proizvoda od papira.

Potražnja za pločama dvostruko je veća od proizvodnih kapaciteta, napominje BBC.


Kasete imaju mali udio u tržištu, ali i njihova je prodaja porasla u 2021. devetu godinu zaredom. Konačni podaci vjerojatno će pokazati da ih je u posljednjih 12 mjeseci kupljeno oko 190 tisuća, oko 20-posto više nego prošle godine.


Godina na izmaku najuspješnija je za kasete od 2003., iako obnovljena sklonost tom formatu vjerojatno više ima veze s marketingom nego stvarnim 'apetitom' kupaca.


Dominacija streaminga


Većina umjetnika sada na svojim službenim web stranicama nudi potpisane kazete, često u paketu sa CD-ovima ili pločama, pa ih obožavatelji dobivaju zajedno s ostalim formatima, a svaka kopija računa se kao zasebna prodaja.


Prodaja fizičkih formata vrlo je ipak skromna u usporedbi s uslugom streaminga, koji je u 2020. činio 80,6 posto tržišta glazbenih zapisa, a procjenjuje se da je njegov udio ove godine dodatno porastao, napominje BBC.


BPI će konačne podatke o prodaji nositelja zvuka objaviti 4. siječnja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!