17:21 / 05.02.2020.

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/I.Z.

Adriatic Gastro Show u Splitu

Foto: Regionalni dnevnik

Foto: Regionalni dnevnik

Foto: - / -

Na 12 tisuća četvornih metara izložbenog prostora predstavlja se sve što turizmu i ugostiteljstvu treba. Organizirano je i niz specijaliziranih manifestacija.
Počeo je 6. međunarodni festival gastronomije i turizma - Adriatic Gastro Show, koji se iduća 4 dana održava u Spaladium areni.

Na 12 tisuća četvornih metara izložbenog prostora predstavlja se sve što turizmu i ugostiteljstvu treba. Organiziran je i niz specijaliziranih manifestacija, poput Regionalnog foruma obiteljskog turizma.

Od tanjura do kreveta, na čak 200 izložbenih prostora više je od tisuću izlagača iz dvadesetak zemalja.

- Okupljamo, stvarno mogu reći cjelokupan gastronomski, ugostiteljski i turistički potencijal Splita, Dalmacije, a vjerujem i ponešto šire u 4 dana u Spaladium areni, rekao je Josip Bužančić, direktor marketinga Adriatic gastro showa.

Govorili su da će ovakvi sajmovi nestati i da će biti virtualni, no međutim to se neće nikada dogoditi jer živi kontakt 1 na 1, stisak ruke i ponos u očima kada govoriš o svojem proizvodu donose sklapanje novin poslova, naglasio je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

U virtualnom svijetu nema mirisa proizvoda lokalnih OPG-ova. Zna to Mira iz Gata, već dva desetljeća peče soparnik.

-Odam po sajmovima i Zagrebu i nema mjesta u Hrvatskoj di nije soparnik moj doša, kaže Mira Kuvačić.

Na kominu svaka pregača dobro dođe, no u ugostiteljstvu moraju biti posebne, kažu proizvođači uniformi iz Rijeke.

- Tu se mora paziti prvenstveno na funkcionalnost, osim što mora estetski lijepo izgledati pratiti trendove, mora se pratiti i održavanje, njena funkcionalnost, održivost jer eto to je specifičnost materijala, ističe Ema Ranko.

Ovaj sajam nije samo sajam, prate ga kulinarska i barmenska natjecanja, stručna predavanja, poslovni susreti...

- Znate da imamo novu liniju sufinanciranih kamata poduzetnicima koji dižu kredite od 200 000 do 5 milijuna kuna, taj je obrtaj sredstava u prošloj gofini bio gootov 600 milijuna kuna kod poduzetnika, uveli smo i financiranje OPG-ova, kazao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Na forumu obiteljskog turizma bit će predstavljene mogućnosti financiranja iz europskih fondova te zakonska regulativa za privatne iznajmljivače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!