Adventska čarolija u Zagrebu počinje u subotu

23.11.2022.

07:04

Autor: Marisabel Majić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Advent u Zagrebu

Advent u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Nedostatak domaće radne snage problem je koji je već dulje vrijeme prisutan u ugostiteljskom sektoru diljem zemlje. Procjenjuje se da nedostaje oko 40 tisuća ugostitelja, a njihov manjak posebno se vidi u organizaciji adventskih događanja.

Adventska događanja u Zagrebu počinju za četiri dana. Tko će praviti fritule i servirati kuhano vino? Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba, kaže kako radnika nema dovoljno.

- Nemamo dovoljno radnika za advent. To je već sada podatak da je jako puno ljudi odustalo i od kućica i adventa i od lokacija. Neke lokacije su već i zatvorene, naglašava Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Gradonačelnik Tomašević to demantira.

- Nemamo nikakvu informaciju da je netko odustao. Advent će biti otvoren u subotu, očekujemo dobar advent, dobro posjećen ne samo iz Zagreba, nego i iz drugih dijelova Hrvatske, ali i iz inozemstva, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik. 

Brojni sezonski radnici u ugostiteljstvu koji su ljeti radili na moru, a zimi u Zagrebu, otišli su u zapadne zemlje, pa radnu snagu moramo uvoziti.

- Sve više su to zemlje tipa Indije, Nepala, Filipina. Imamo problem jezične barijere. Većina jedva da govori engleski, a kamoli hrvatski, ističe Jurica Protić, dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja grada Zagreba. 

 Kako zadržati domaću radnu snagu? U udruženju ugostitelja, smatraju kako bi rješenje moglo biti u smanjenju PDV-a na hranu i piće čime bi se namaknuo novac za plaće. 

- Sigurno bi došli do daha. Drugi korak je smanjenje doprinosa na plaće, odnosno podizanje ljestvice neoporezivog dohotka jer sve ono što dajemo državi bi dali svojim zaposlenicima jer nam je u interesu zadržati radnu snagu, naglašava Protić.

A unatoč problemima, pripreme za advent u punom su jeku. Postavljaju se kućice na Zrinjevcu te se uređuje ledeni park na Tomislavcu. 

- Glavna razlika je što je glavno klizalište postavljeno uz južnu livadu, a staze se protežu prema sjevernoj. To je obrnuto od prošlih godina. Vidikovac je također smješten na južnoj livadi. Imamo jako puno poziva i rezervacija za karte, rekla je Slavica Olujić Klapčić, organizatorica Ledenog parka. 

Adventska čarolija počinje u subotu tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na Zrinjevcu, a trajat će do 7. siječnja sljedeće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!