11:45 / 25.07.2019.

Autor: A.M./HRT

Afrički banditi u zagrebačkom ZOO dobili pojačanje

Foto: ZG Zoo

Foto: ZG Zoo

Foto: - / -

Obitelj merkata u Zoološkom vrtu grada Zagreba bogatija za četiri nova člana.
Obitelj merkata u Zoološkom vrtu grada Zagreb bogatija je za četiri člana.
Ponosni roditelji su trogodišnji mužjak, rođen u Amsterdamu, i godinu dana starija ženka, rođena u Frankfurtu.

Dobna razlika nije bila prepreka njihovoj ljubavi. U Maksimiru žive već dvije godine, a prošle su dobili pet mališana.

- Drago nam je da se obitelj uspješno širila i ove godine. Pazimo na njihovo zdravlje, dobro ih hranimo i potičemo na aktivnost. Naime, te životinje obožavaju obogaćivanje životnog prostora. Zato im naši zoolozi i timaritelji stvaraju razne zanimljive poligone za istraživanje. Nekada je to obična kutija sa slamom, a nekada se stvaraju i kompliciraniji objekti“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Merkati su društvene životinje koje žive u skupinama do trideset jedinki. Te se velike obiteljske skupine nazivaju i "bandama". Jedan od razloga za to je sloga. Pod motom "Svi za jednog, jedan za sve" čuvaju teritorij i brane se od predatora.

Prepoznatljivi su po svojim stražarima, jedinkama koje su zadužene za uočavanje opasnosti i upozoravanje ostalih. Ti stražari uspravno stoje na dvije noge uz oslonac repom. Na straži se izmjenjuju.

Najmlađi afrički banditi sa zagrebačkom adresom iz tunelića su provirili prije dva tjedna, a sada se već svakodnevno mogu vidjeti na otvorenom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!