Agape proslavio 35 godina djelovanja

26.02.2018.

13:34

Autor: M.Š./HRT

Agape proslavio 35 godina djelovanja (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Agape proslavio 35 godina djelovanja (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

Gospel ansambl Agape uz pratnju Jazz orkestra HRT-a i mnoge goste pod ravnanjem Zdravka Šljivca proslavio je koncertom u KD Vatroslav Lisinski 35 godina kontinuiranog djelovanja.
Gospel ansambl Agape uz pratnju Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije i mnoge goste pod ravnanjem Zdravka Šljivca proslavio je koncertom u KD Vatroslav Lisinski 35 godina kontinuiranog djelovanja.


Na koncertu u povodu 35. obljetnice djelovanja gospel ansambla Agape kojeg čine soprani: Roberta Kovačević, Marina Đidara, Anita Stanjević, Iva  Juričević, altovi: Branka Vukmanić, Ljiljana Njegač, Elizabeta Skobe, Lidija Đidara; tenori: Andrija Kovačević (saksofon) i Darko Kovačević; basovi: Vjeran  Dobravc, Vanja Popov (beatboxing) i Jakov Kovačević uz Jazz orkestar HRT-a gosti su bili Ivana  Husar  MlinacMarija  Husar  RimacIvana  Kindl Jacques  Houdek, Leon  Košavić i Djevojački zbor Zvjezdice, a svima je dirigirao Zdravko  Šljivac.
Gospel ansambl Agape iz Zagreba njeguje i promiče duhovnu glazbu još od  1983.  kada ga je osnovala skupina mladih entuzijasta. Uz izmjene i dopune
pjevača neprestano djeluje sve do danas. Članovi ansambla Agape nisu samo  izvođači duhovne glazbe i svih njezinih izričaja, već vjeruju i prihvaćaju ono o čemu pjevaju. Vjernici su Kršćanske adventističke crkve. Agape je riječ grčkoga podrijetla upotrijebljena u izvornom tekstu Biblije, a označava božansku ljubav.

Svi članovi ansambla su glazbeni, ali obrazovani, amateri koji, slobodo možemo reći, djeluju na visokoj profesionalnoj razini. Iza njih je više od pet stotina koncerata, tisuće pojedinačnih nastupa, mnogo zadovoljnih slušatelja, ispunjenih koncertnih dvorana i pohvalnih medijskih osvrta te mnoga gostovanja na televiziji i radiju. Osim diljem Hrvatske Agape su nastupali i u Njemačkoj, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnog Gori, Srbiji, a gostovali su i u Sjedinjenim Američkim državama i Kanadi.

Često surađuju s mnogim našim glazbenicima – od orkestara Hrvatske radiotelevizije do istaknutih solista raznih glazbenih žanrova. A bili su i jedan od istaknutijih zborova u drugoj sezoni popularne emisije HRT-a 'Do posljednjeg zbora' u kojoj u zahvaljujući svojim izvanrednim a cappella izvedbama stigli do finala.

Snimili su sedam albuma, a repertoar skupine sastoji se od klasičnog i suvremenog gospela, crnačkih duhovnih pjesama, country gospela, gospel šansone i balade, jazz i blues gospela, božićnih pjesma, ali i skladbi suvremenika i autorskih skladbi. Posebno njeguju zahtjevno a cappella  pjevanje uz beatboxing i bogatu harmoniju, koje se moglo čuti i sinoć na koncertu u Lisinskom.

Snimka koncerta kojim su Agapovci obilježili svoju 35. obljetnicu neprekidnog djelovanja, uz pratnju Jazz orkestra HRT-a i mnoge goste moći će se pogledati u sklopu uskrsnog programa na Drugom programu Hrvatske radio televizije, 1. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!