16:33 / 16.11.2018.

Autor: V.M./Hina/HRT

Američka premijera 'Osmog povjerenika' pred punom dvoranom u Los Angelesu

Jozo Patljak, Ivan Salaj, Frano Maškovic, Nadja Cvitanovic, Borko Perić i Kristjan Stanicic (Foto: HAVC)

Jozo Patljak, Ivan Salaj, Frano Maškovic, Nadja Cvitanovic, Borko Perić i Kristjan Stanicic (Foto: HAVC)

Foto: - / -

Američka premijera filma 'Osmi povjerenik', hrvatskog kandidata za nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, održana je u jučer pred punom dvoranom Egyptian Theatrea na Hollywood Boulevardu u Los Angelesu.
Američka premijera filma 'Osmi povjerenik', hrvatskog kandidata za nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, održana je u jučer pred punom dvoranom Egyptian Theatrea na Hollywood Boulevardu u Los Angelesu.

Promocija 'Osmog povjerenika' i Hrvatske kao poželjne turističke i zanimljive filmske destinacije na američkom tržištu, održana je pod nazivom 'A Night of Croatian Film & Flavors', izvijestili su Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ).Kako se ističe u priopćenju, riječ je o prvoj međunarodnoj suradnji HAVC-a i HTZ-a s ciljem stvaranja preduvjeta za što bolji plasman ovog, ali i svakog budućeg hrvatskog kandidata za Oscara te promocije Hrvatske kroz filmsku industriju.

Nakon projekcije redatelj Ivan Salaj, direktor fotografije Slobodan Trninić te glumci Frano Mašković, Borko Perić i Nadia Cvitanović sudjelovali su razgovoru s publikom kojoj su otkrili i poneki detalj sa snimanja filma.

Velik odaziv potvrda je kvalitete hrvatskog filma i hrvatskih umjetnika, ali i interesa koji vlada za Hrvatskom kao hit turističkom destinacijom na ovom velikom i za nas strateški važnom tržištu. Znamo da sve veći broj turista posjećuje zanimljive hrvatske filmske lokacije koje postaju atraktivne turističke destinacije te smo sigurni kako će naša zemlja i dalje biti interesantna holivudskoj filmskoj produkciji, 
rekao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.
Američka premijera "Osmog povjerenika" Bilo je jako zanimljivo gledati i slušati dojmove publike iz američke perspektive. Naime, znao sam da će svi Europljani i Mediteranci dobro reagirati na film, jer im je poznat mentalitet. Međutim, reakcija američke publike je sjajna što dokazuje da je najvažnija stvar u životu emocija koja je jednaka na svim meridijanima i paralelama,  rekao je Frano Mašković, koji je utjelovio osmog povjerenika.

U publici su, uz ostale, bili i hrvatski filmaši i sportaši koji žive u Americi, ali i više od 50 glasača Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

'Egyptian Theatre' je kultno mjesto i zaista vrhunska lokacija, posebno kada vidite da je dvorana prije projekcije do kraja puna. A to što je među publikom i pedesetak članova Akademije uvelike povećava mogućnost da film bude zapažen,  istaknuo je redatelj Ivan Salaj.

Organizatori američke premijere filma 'Osmi povjerenik' su AlkaFilm i American Cinematheque, glavni partneri projekta su Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ), a kako se ističe u priopćenju, 'A Night of Croatian Film & Flavors' popratilo je dvadesetak američkih medija. 'Osmi povjerenik' snimljen je u koprodukciji Alka filma i HRT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!