Animafest: filmovi autora prve ekranizacije Gospodara prstenova

02.06.2021.

16:11

Autor: Hina/V.M.

"Gospodar prstenova"

"Gospodar prstenova"

Foto: Ralph Bakshi / Animafest

Retrospektiva američkog redatelja Ralpha Bakshija, dobitnika Nagrade za životno djelo Animafesta, bit će prikazana u sklopu programa ovogodišnjeg izdanja festivala, koje će se održati od 7. do 12.lipnja. U okviru programa bit će prikazani njegovi ponajbolji filmovi "Mačak Fritz", "Gužva" i, dakako,  "Gospodar prstenova".

Zbog visoke dobi 82-godišnji Ralph Bakshi neće osobno preuzeti Animafestovu Nagradu za životno djelo, ali će putem videoveze održati predavanje i razgovarati s publikom 9. lipnja, u 22 sata u Teatru &TD.


S festivala ističu kako se za Bakshija može reći da je najprije "nacrtao američke 1960-e" i njihovu kontrakulturu, da bi potom odrazio i eskapističke srednjovjekovne fantazije.


- Žanr koji će u bitnome obilježiti postmoderno doba filmskog spektakla dobio je u Gospodaru prstenova velebni, ali nikada dovršeni i produkcijskim teškoćama pogođeni rotoskopski ep koji je postao nezaobilaznom vizualnom lektirom svakoga tko se fantasyja u filmskom mediju kasnije laćao, uključujući i Petera Jacksona, napominje se u najavi.


Kako se dodaje, njegova posvećenost predlošku, koja mu je pribavila i podršku Tolkienove kćeri, i kreativno vizualno svjetotvorstvo s utjecajima u rasponu od Bruegela od Wyetha te s nekima od najkompleksnijih prikaza do tada ostvarenih u animiranom filmu do danas u mnogočemu nadmašuju višestruko skuplje pokušaje.


"Gospodar prstenova" je na programu 12. lipnja, u Kinu SC.

Seks, droga i rock'n'roll u "Mačku Fritzu"


"Mačak Fritz", lascivna satira u kojoj se izvrgava ruglu naivni aktivizam, napušene vizije i isprazne tjelesne odnose, bit će prikazana, 6. lipnja, u Dvorištu ALU.


- Danas će mnogima, s dobrim razlozima, zasmetati ona obilježja Mačka Fritza koja ga čine artefaktom mnogo manje korektnog vremena, ali njegove neprolazne kvalitete sirovog i žovijalnog prikaza autentične svakodnevice 'seksa, droge i rock 'n' rolla' križane sa psihodelijom i karikaturom ostaju trajnim audiovizualnim nasljeđem zapadne civilizacije, ističe se u najavi.

"Mačak Fritz"

"Mačak Fritz"

Foto: Ralph Bakshi / Animafest

Bakshi kao Disney animacije za odrasle


U svoj kritički najpriznatijem filmu "Gužva", na rasporedu Kina SC 10. lipnja, Bakshi zaranja u miljee talijanske, židovske i crnačke zajednice Brooklyna obilježene kriminalom, sitnim poslovima, nasiljem i prostitucijom.


Riječ je o "blago nadrealističkoj i psihodeličnoj dramediji o njujorškom wannabe strip-autoru koja predstavlja i svojevrsni nastavak Fritza bez životinja", u kojemu autor crnim humorom, groteskom te preplitanjem animacije, fotografije, igranog i arhivskog filma oslikava raspadanje jedne epohe.


Kako se podsjeća u najavi, zabilježivši nakon Mačka Fritza drugi uzastopni animirani hit, Bakshi postaje Disneyjem animacije za odrasle, ulazi u legendu i svakim novim filmom ostavlja u nasljeđe stvaralačku slobodu te ideju koja poništava cenzuru i autocenzuru.

"Gužva"

"Gužva"

Foto: Ralph Bakshi / Animafest

- Njegov rad obilježili su autorska i umjetnička hrabrost, prilagodljivost produkcijskim uvjetima, inovativnost i sklonost filmskom eksperimentu, kao i snažna socijalno-politička alegoričnost te igranofilmski režijski pristup animiranom mediju, dodaje se u najavi.


Organizatori kažu kako retrospektiva u sklopu programa Majstori animacije možda nije ekstenzivna, ali jest ekskluzivna.


- Arhivističko-restauratorska briga za izvorne kopije Bakshijevih djela u svijetu danas nije adekvatna, pa ostaje nada da će i Animafestova Nagrada za životno djelo skrenuti pozornost na njihovu neprolaznu vrijednost i nužnost primjerenog očuvanja, upozorili su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!