Animafest otvara ljetnu pozornicu Tuškanac

05.06.2020.

12:38

Autor: Leon Čuljak/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Ljetnu pozornicu Tuškanac tradicionalno otvara Animafest, koji će od 5. do 7. lipnja najaviti svoje jesensko izdanje, a predstavljen je i niz drugih filmskih i glazbenih programa koji će potrajati do kraja kolovoza.
Ljetnu pozornicu Tuškanac tradicionalno otvara Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, koji će od 5. do 7. lipnja najaviti svoje jesensko izdanje, a najavljen je i program Večeri filma i glazbe.

Program počinje u večeras animiranim filmom Milorada Krstića ‘Ruben Brandt, kolekcionar’, prošlogodišnjim dobitnikom Animafestova Grand Prixa za dugometražni film.

U fokusu filma je psihoterapeut koji krade umjetničke slike kako bi zaustavio noćne more od kojih pati uslijed subliminalnih poruka koje je primao u djetinjstvu.

Tijekom lipnja tamo će se predstaviti i Međunarodna smotra folklora (Etnografski dokumentarni film, 9. i 10. lipnja), koncertni i multimedijalni program Kulturno informativnog centra ‘Ljetno kino Europa’ (12., 13. i 29. lipnja) te Festival tolerancije (19. lipnja) i Revija europskog filma (20. - 26. lipnja).

Za srpanj su najavljena nova izdanja Fantastic Zagreb Film Festivala, s odabranim filmovima SF-a, fantastike i horora, a izbor iz svojih programa predstavit će još Zagreb Film Festival, Motovun Film Festival te Filmski programi Hrvatskog filmskog saveza.

Večeri filma, glazbe i mode

Restauriranim filmom ‘Ljubav i moda’, koji će se prikazati u petak, 12. lipnja, počinje trodnevno glazbeno-filmsko gostovanje zagrebačkog Kina Europa na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

- Trolist filmsko-glazbenog programa u zagrebačkom kinu pod zvijezdama otvara projekcija filmskog klasika 'Ljubav i moda' s Bebom Lončar u naslovnoj ulozi, koji će se, nakon restauracije, prvi put javno prikazati onakav kakav je i snimljen, najavljeno je.

Ta glazbena komedija Ljubomira Radičevića iz 1960. godine prati studente koji organiziraju modnu reviju za poduzeće ‘Jugošik’ kako bi zaradili novac za održavanje zrakoplovne smotre.

Uz Ivu Robića i Lolu Novaković, tada se prvi put na filmu pojavljuje i Gabi Novak, a ‘Ljubav ili šala’ i ‘Devojko mala’ neke su od pjesama koje pamte iz tog filma.

Subota, 13. lipnja, rezervirana je za koncert Zagrebačkih solista koji će izvoditi ponajbolje od filmske glazbe Dalibora Grubačevića, koja dijelom podsjeća i na velike holivudske partiture.

- Besprijekornog osjećaja za ritam i emociju, Grubačević će sa Zagrebačkim solistima predstaviti 'najbolje od najboljeg' iz bogate karijere, uz evociranje filmskih slika, ističe se u najavi. Koncert će upotpuniti i gostovanje Simply Brass kvinteta.

U nedjelju, 29. lipnja, održat će se program ‘San filmske noći’ posvećen Gabi Novak i njezinom djelovanju na području filma, od oslikavanja pozadina u svjetski priznatim klasicima Zagreb filma u mladosti, preko glasa u 'H-8' do pojave u filmu ‘Ljubav i moda’ te u Berlinu nagrađenih ‘Šavova’.

Kroz razgovor, uokviren izabranim filmskim insertima i vokalnim izvedbama brojnih filmskih songova vlastitog ‘soundtracka’, Novak će evocirati svoje djelovanje vezano uz film, u pratnji sina Matije Dedića na klaviru.

Ulaz na sve tri večeri je slobodan, a besplatne se ulaznice, čiji je broj zbog posebno propisanih mjera za organizaciju kulturnih manifestacija ograničen, mogu preuzeti od 8. lipnja putem sustava ulaznice.hr, kao i na ulazu u Ljetno kino Tuškanac na same večeri održavanja od 19 sati.

U kolovozu 'Film u šumi'

Ljetne filmske noći završavaju programom ‘Film u šumi’ koji će se održati u kolovozu. Novi filmski program ‘Film u šumi’ donosi presjek recentnih i aktualnih filmskih hitova, priredit će se posebna gostovanja klasičnog programa kina Kinoteka.

- Bez obzira na to jeste li ljubitelji akcije, drame, humora ili arta, u šumi ćete pronaći film za sebe, poručuju organizatori programa.

Ljetna pozornica Tuškanac otvorena je 1954. i djelovala do 1970. godine, te je do ponovnog otvorenja 2012. bila zapuštena. Od 2017. program tog kina na otvorenom za oko 500 posjetitelja organizira Centar za kulturu i film 'August Cesarec'.

Kako teku pripreme na ljetnoj pozornici Tuškanac provjerila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska koju je tamo dočekala ravnateljica Centra 'August Cesarec' Maja Jurić Ivoš:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!