12:50 / 10.06.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT/Hina

Animafest: s piknika na natjecanje

Animafest open-air

Animafest open-air

Foto: Animafest / press

Animafest u četvrtak organizira svoj tradicionalni piknik za goste iz svijeta animacije, drugu godinu zaredom u Botaničkom vrtu, pa projekcije natjecateljskih programa počinju tek u poslijepodnevnim satima.

Kako protječe festival u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su voditeljica festivalskog Ureda za goste Zdenka Domačinović i autor filma u Natjecanju kratkometražnih filmova Marko Meštrović:

Drugu godinu zaredom tradicionalni Animafestov piknik za uvažene goste iz svijeta animacije odvija se u četvrtak u Botaničkom vrtu


- U 20 sati za Veliko natjecanje kratkometražnog filma očekuju se dugački redovi za karte baš kao i proteklih dana. Projekciji prisustvuju Dotan Moreno (Bili smo razoružana bomba), Lucija Mrzljak (Roda) i Daria Kopiec (Vlastito smeće) čiji su radovi vrlo raznoliki, ali ih povezuju odnosi: queer u izraelskoj urbanoj pustoši, groteskni između čovjeka-ptice i nezadovoljne supruge te obiteljsko-roditeljski u maniri otkvačenog mjuzikla, najavljuju organizatori festivala.

"Bili smo razoružana bomba"

"Bili smo razoružana bomba"

Foto: Dotan Moreno / Animafest

Kino SC od 15,30 sati kreće s retrospektivom ovogodišnjeg dobitnika Nagrade za životno djelo Ralpha Bakshija, njegovim kritički najbolje prihvaćenim filmom "Gužva" iz 1973. godine.


Riječ je o pomalo nadrealističkoj dramediji o njujorškom 'wannabe' strip-autoru u okruženju talijanske, židovske i crnačke zajednice Brooklyna, obilježenima kriminalom, sitnim poslovima, nasiljem i prostitucijom.


Kako se napominje u najavi, okvirnim motivom/metaforom flipera, obilnom dozom crnog humora i groteske te preplitanjem animacije, fotografije, igranog i arhivskog filma vještije negoli ikada prije ili poslije, Bakshi slika organsko društveno raspadanje epohe potvrđujući se kao par excellence umjetnik 1970-ih.


- Još jednim animiranim hitom nakon "Mačka Fritza" Bakshi je postao Disneyjem animacije za odrasle i ulazi u legendu, dodaju organizatori.

Od 17,30 sati počinje glavna projekcija Natjecanja studentskog filma 3, nakon koje gostuju autori Angel Wu (Crta crta crtica), Sasha Lee (Tuga voli društvo), Nina Winiger (Iza zatvorenih vrata), Sunčana Brkulj (Kula), Marek Naprstek i Zuzana Kucerova (Mravinjak) te Ronni Shalev, Alon Sharabi i Hod Adler (Generacijsko stablo).


Nakon Velikog natjecanja kratkometražnog filma, koji počinje u 20 sati, o svojim će radovima govoriti Dotan Moreno (Bili smo razoružana bomba), Lucija Mrzljak (Roda) i Daria Kopiec (Vlastito smeće), a prikazat će se i uratci Martine Scarpelli i Joanne Quinn.


 Na današnjoj posljednjoj projekciji u SC-u, od 22 sata, u Velikom natjecanju dugometražnog filma, prikazuje se samostalni projekt Gabriela Verduga Sota "Elulu".

"Elulu"

"Elulu"

Foto: Gabriel Verdugo Soto / Animafest

Soto koristi kombinaciju 2D-a i 3D-a, fotografija, igranog filma i stop animacije kako bi ispričao priču o nezaposlenom fizičaru i dogodovštinama njegove umanjene mame s mačkama i multidimenzionalnim bićima koja su kontrolom entropije svijesti događaje i pokrenula. O svome sedam godina dugom radu na filmu Gabriel Verdugo Soto razgovarat će nakon projekcije s publikom.


U Teatru &TD od 16 sati reprizira se prvo Natjecanje studentskog filma, te kratkometražnog filma, od 18 sati, a u večernjim satima slijede tematski program posvećen ljubavi i Svjetska panorama.


Kino Tuškanac donosi od 17 sati Natjecanje filmova za djecu, s filmovima koji potiču na razmišljanje o migracijama, odnosu prema životinjama i prirodi, a i daju pogled u mladenačku samopercepciju, autizam, poremećaje hranjenja, značaj doma i obitelji.


Mladi gledatelji moći će i razgovarati s autorima filmova Matilda i rezervna glava (Ignas Meilnas) i Oblakotvorac (Hanna van Niekerk).


Od 21 sat na istom se mjestu prikazuje drugi dio filmova animatora koji su privatno isprepleli s profesionalnim, ovaj put riječ je o Johnu i Faith Hubley (Rupa), Noémie Marsily i Carlu Roosensu (Više ništa ne osjećam), Ani Nedeljković i Nikoli Majdaku Jr. (Zecozemska), Alison Snowden i Davidu Fineu (George i Rosemary), Ivani Bošnjak i Thomasu Johnsonu (Udahnut život) te Veri Neubauer i Philu Mulloyu (Povratak prokletstva mumije).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!