11:28 / 19.01.2021.

Autor: Hina/V.M./HRT

Antologijske komedije Jacquesa Tatija u Tuškancu

Izvor: Kino Tuškanac

Izvor: Kino Tuškanac

Foto: - / -

Nakon kratke stanke zbog sigurnosnih razloga i novih podrhtavanja tla zagrebačko kino Tuškanac nastavlja u srijedu, 20. stoljeća s radom i programom filmova Jacquesa Tatija, počevši od antologijske komedije ‘Moj ujak’.

Nakon kratke stanke zbog sigurnosnih razloga i novih podrhtavanja tla zagrebačko kino Tuškanac nastavlja u srijedu, 20. stoljeća s radom i programom filmova Jacquesa Tatija, počevši od antologijske komedije ‘Moj ujak’.

U okviru programa Suptilna komika Jacquesa Tatija do ponedjeljka, 25. siječnja, bit će prikazani filmovi još filmovi ‘Praznični dan’ (1949), ‘Playtime’ (1967), ‘Odmor gospodina Hulota’ (1953), ‘Parada’ (1974) i ‘Prometna gužva’ (1971).

Film ‘Moj ujak’ (1958), nagrađen je Oscarom u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja, a u Cannesu ovjenčanom Posebnom nagradom žirija.

- Riječ je prvom Tatijevom filmu u boji i filmu koji se smatra najuspjelijim ostvarenjem autorova opusa, kao i jednim od najboljih i najutjecajnijih filmova francuske i svjetske kinematografije 1950-ih, podsjeća se u najavi.Za četvrtak je najavljena komedija ‘Praznični dan’, u Veneciji ovjenčana Međunarodnom nagradom za najbolji scenarij, dugometražna verzija Tatijeva kratkog filma ‘Škola za poštare’ iz 1947. godine.

- Tati i u ovom filmu izuzetno raspoloženo i razigrano tumači glavnu ulogu demonstrirajući majstorstvo u tjelesnoj glumi i neverbalnom humoru, baveći se pritom svojom omiljenom temom, odnosom čovjeka i suvremene tehnologije, napominje se.

U petak se prikazuje ‘Vrijeme igre’, jedan od najambicioznijih i najskupljih projekata francuske i europske kinematografije iz druge polovine 1960-ih, svojevrsni nastavak ‘Mog ujaka’.

Tim filmom autor nastavlja elaborirati nesnalaženje protagonista u svijetu kojim dominiraju suvremena tehnologija i arhitektura, oslanjajući se ponajviše na tradiciju nijemog filma, osobito na likove i filmove Charlieja Chaplina i Bustera Keatona.Vikend program u subotu donosi ‘Odmor gospodina Hulota’, u kojemu Tati tumači svoj tipičan lik, visokog, šutljivog i nespretnog osobenjaka s lulom, satirično se baveći ljetovanjem kao histeričnim razdobljem praktički prisilnog opuštanja i zabave.

U nedjelju slijedi komedija ‘Parada’, Tatijevo posljednje dovršeno, ujedno i najmanje poznato ostvarenje, pseudodokumentarno djelo o cirkusu, njegovim protagonistima i njihovim egzistencijama, kao i o cirkuskoj publici.

Film je snimio u dobi od 65 godina, u suradnji sa švedskom televizijom, oduživši joj se za financijsku pomoć u dovršetku filma ‘Prometna gužva’, kojim će u ponedjeljak završiti Tatijeva mala retrospektiva, a koji je njegovo zaključno poglavlje o gospodinu Hulotu.

Glumac, scenarist i redatelj, pravim imenom Jacques Tatischeff (1907., Le Pecq - 1982, Pariz) potomak je ruske aristokracije što mu je omogućilo kvalitetno školovanje, no, u adolescentskim danima najviše interesa pokazivao je za sport i pantomimu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!