17:32 / 27.03.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Apel hrvatskih i europskih glazbenika za mjere za pomoć

-

-

Foto: - / -

HDS uputilo je Vladi pet prijedloga mjera za pomoć glazbenoj industriji, a europski glazbenici upozorili su kako su zbog pandemije preko noći ostali bez prihoda, a s obzirom na to da ne dobivaju ništa niti od streaming servisa.
Hrvatsko društvo skladatelja uputilo je Vladi RH pet prijedloga mjera za pomoć glazbenoj industriji, a europski glazbenici upozorili su kako su zbog pandemije preko noći ostali bez prihoda, a s obzirom na to da ne dobivaju ništa niti od streaming servisa.

Hrvatsko društvo skladatelja uputilo je Vladi RH pet prijedloga mjera za pomoć glazbenoj industriji, kojima bi se omogućila egzistencijalna sigurnost autora i drugih kreativaca, te bar malo olakšala njihova situacija u aktualnoj krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa.

Hrvatska udruga poslodavaca pozvala je svoje članove, među kojima je i Hrvatsko društvo skladatelja sa stručnom službom ZAMP, da upute hitne prijedloge koje će Vlada RH razmotriti prilikom donošenja novih mjera pomoći gospodarstvu, stoji u priopćenju HDS-a.

- Glazbenici, autori, glazbena industrija i s njom povezane djelatnosti, kao i poslovanje glazbenih udruga u Hrvatskoj, značajni su segmenti kreativnih i kulturnih industrija koje doprinose i gospodarstvu zemlje. Svi zajedno ozbiljno su pogođeni aktualnom krizom uzrokovanom epidemijom korona virusa otkazani su svi koncerti, festivali, priredbe, zatvoreni su ugostiteljski prostori, klubovi, koncertne dvorane i hoteli, ističe HDS.

Taj ekosustav kreativne industrije je doslovno preko noći ostao bez uobičajenog priljeva sredstava neophodnih za održavanje i osiguravanje egzistencije kreativaca i njihovih obitelji.

- Sustav kolektivne zaštite autorskih i srodnih prava do daljnjeg je jedini siguran izvor prihoda za desetke tisuća glazbenika, autora i izvođača u Hrvatskoj, a otkazivanje koncertnih događanja i zatvaranje ugostiteljstva ima itekako negativne efekte na funkcioniranje tog sustava, koji ionako trenutno posluje u otežanim uvjetima, radom od kuće, upozorava HDS.

Stoga je Hrvatsko društvo skladatelja uputilo, putem inicijative HUP-a, prijedlog pet mjera kojima Vlada RH i nadležna ministarstva mogu utjecati na saniranje štete u glazbenom sektoru kulturne i kreativne industrije i pomoći mu pri što bržem oporavku.

Upozoravajući kako su autorski honorari jedini izvor prihoda za velik broj članova HDS-a, dok je prikupljanje naknada palo za više od 60 posto s tendencijom daljnjeg i još drastičnijeg pada, HDS kao prvu mjeru predlaže Vladi državno financiranje fondova za naknade izgubljenih prihoda od autorskih honorara čime bi se, ističu, omogućila egzistencijalna sigurnost autora i drugih kreativaca, te bar malo olakšala njihova situacija.

Kao drugu mjeru HDS predlaže oslobođenje od plaćanja svih poreznih davanja na autorske tantijeme za vrijeme trajanja mjera zabrane rada korisnika glazbe, a svakako do kraja tekuće godine

- Autorski honorari koje prikupljaju organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskih i srodnih prava u pravilu se isplaćuju periodično, sredinom i krajem godine, a odnose se na prošla razdoblja. Tako će npr. HDS naknade prikupljene u prvoj polovici 2020., dakle u vrijeme krize uvjetovane koronavirusom, isplaćivati nositeljima prava u prosincu 2020., ističu iz HDS-a.

Treća mjera koju predlaže HDS je oslobođenje od plaćanja (ili financiranje) svih davanja na plaće zaposlenika u kulturnoj industriji (poreza, doprinosa i prireza na dohodak) od strane države i tijela lokalne samouprave, za vrijeme trajanja zabrane rada korisnika glazbe, kao i 3 mjeseca nakon prestanka zabrane.

- Izgledno je da će nakon završetka situacije uzrokovane koronavirusom i donesenih zabrana biti potreban duži vremenski period da bi se poslovanje svih korisnika glazbe vratilo na razine na kojima je bilo prije izbijanja krize. Za to vrijeme HDS i druge glazbene udruge za kolektivno ostvarivanje prava (izvođači, proizvođači fonograma) imat će znatne izdatke za plaće svojih zaposlenika, upozoravaju iz HDS-a.

Kao dvije posljednje mjere, HDS predlaže suspenziju ili odgodu plaćanja poreza na dodanu vrijednost na sve glazbene proizvode i usluge, te poticanje sektora kroz dodatne porezne i/li druge fiskalne olakšice nakon završteka krize.

- Ove mjere HDS je uputio nakon što je svojim redovnim i pridruženim članovima osigurao Fond solidarnosti u iznosu od 550 tisuća za štetu uzrokovanu epidemijom i nedavnim potresom u Zagrebu. Također, u znak solidarnosti sa svojim partnerima poslovnim korisnicima glazbe HDS ZAMP poduzeo je mjere kojima im je izašao u susret tijekom mjeseci obustave poslovanja, poručuju iz Društva.
Unison: Apel za više domaće glazbe u eteru

Glazbenici ostali bez prihoda, a ne dobivaju ništa od interneta

Europski glazbenici upozorili su u petak kako su zbog pandemije preko noći ostali bez prihoda, a s obzirom da ne dobivaju ništa niti od streaming servisa koji posebno sada imaju ogromnu zaradu, predlažu hitne zakonske promjene.

U pismu predsjednici Europske komisije, Ursuli von der Leyen, koje je potpisao i Goran Končar, predsjednik udruge Unison i član Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava, ističu kako većina glazbenika i prije nije ostvarivala nikakav prihod od streaming servisa koji su danas glavni način konzumiranja glazbe.

Sada su ostali i bez mogućnosti zarade od nastupa i koncerata - zbog mjera socijalnog udaljavanja i zabrane okupljanja glazbenici koji su imali dogovorene koncerte i turneje su preko noći ostali bez posla i prihoda, a otkazana su i studijska snimanja.

Jedini prihodi na koje mogu računati su od emitiranja i ostalih naknada prikupljenih od nacionalnih kolektivnih organizacija za zaštitu izvođačkih prava.

- Nevjerojatno je i potpuno neprihvatljivo da glazbenici i izvođači dobivaju ništa ili jako malo od najvećeg, brzorastućeg i uskoro vjerojatno jedinog izvora prihoda glazbe, interneta, koji trenutno čini 80 posto glazbene industrije, istaknuli su. 

Upozorili su na činjenicu da ih je većina izostavljena i zakinuta od prihoda streaming servisa, dok će istovremeno period pandemije tim servisima donijeti rekordne prihode.

Predsjednicu Europske komisije mole da pomogne glazbenicima Europske unije kako bi preživjeli krizu jer ih većina ovisi o koncertima, nisu ničiji zaposlenici i neće moći dobiti pomoć tu vrstu financijske pomoći.

'Sramotno je što moramo moliti za socijalnu pomoć dok streaming servisi zarađuju'

- Više od pola milijuna izvođača i njihovih obitelji u Europskoj uniji trenutno je bez ikakvih primanja. Nacionalne glazbeničke organizacije pokušavaju im pomoći uspostavljanjem fondova solidarnosti diljem cijele EU, no problem i kriza je toliko velika da će ti fondovi biti samo kap u moru, ističu.

Ocijenili su sramotnim što trebaju moliti za socijalnu pomoć svoje  vlade  i  nacionalne organizacije za raspodjelu muzičkih prava, dok njihov teško zarađen novac ubiru posrednici iz svijeta streaming servisa, koji iz mjeseca u mjesec bilježe ogromni financijski rast.

Ta je nepravda prepoznata tijekom nedavne debate oko autorskih prava te je Članak 18 usvojen kako bi se pravednije raspodijelila sredstva za autorska prava, no on se neće implementirati do lipnja iduće godine, osim ako zemlje članice ne usvoje tu Direktivu ranije.

Glazbenci smatraju da bi Europska komisija trebala potaknuti implementaciju Direktive u nacionalna zakonodavstva što je prije moguće, kako bi glazbenici i izvođači mogli dobiti svoj zasluženi dio naknade od prihoda streaming servisa.

U međuvremenu predlažu da se uspostavi Fond solidarnosti za izvođače i glazbenike tijekom ove krizne situacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!