10:44 / 01.11.2020.

Autor: HRT

Arsen - bard šansone i umjetnički genij

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jedinstvena karijera Arsena Dedića, po raznolikosti i kontinuitetu, zauzela je posebno mjesto u hrvatskoj novijoj kulturi.
"Ono sve što znaš o meni, to je stvarno tako malo...", rekao je u svojim stihovima jedan od naših najsvestranijih glazbenih umjetnika. 

I doista, kada je riječ o bogatoj karijeri Arsena Dedića, tako bismo mogli procijeniti i znanje o jednom od najvećih skladatelja, pjesnika, aranžera i pjevača koje smo ikada imali.


Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Upravo pričom o životu legendarnoga šibenskog šansonijera i njegovu impresivnom umjetničkom naslijeđu, za koje je bio ovjenčan brojnim nagradama, nastavili smo s prikazivanjem glazbeno-dokumentarne serije A Porina dobiva…

Autor Toni Volarić prati Arsenov put od djetinjstva (u kojemu je prve muzičke korake napravio uz oca koji je svirao nekoliko instrumenata), pokušaja proboja na glazbenu i pjesničku scenu, studija flaute u metropoli do osnivanja tzv. zagrebačke škole šansone.

Usto, autor slijedi i Arsenova prijateljevanja sa svjetskim zvijezdama kao što su Gino Paoli, Sergio Endrigo i Bulat Okudzhava, njegovo skladanje hitova, glazbe za filmove, serije, kazališne predstave, nagradu u San Remu te stvaranje bogatoga opusa za djecu.


Matija Dedić (foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Romantičnost, osobnost i ustrajnost u želji - biti najbolji

O Arsenovoj stalnoj težnji da u svemu bude najbolji posvjedočio je sin Matija Dedić, ugledni skladatelj i pijanist, ističući kako je nakon završetka srednje glazbene škole u Šibeniku, stigao u Zagreb gdje je ponovno upisao 4. razred srednje. Učinio je to ne bi li bio siguran da prije odlaska na Muzičku akademiju zna sve ono što treba znati.

Na jedinstveno stvaralaštvo čovjeka, čija karijera po raznolikosti i kontinuitetu zauzima posebno mjesto u našoj novijoj kulturi, velik utjecaj imala je i njegova životna suputnica, prva dama domaće šlageristike - Gabi Novak. Istinska glazbena diva otkrila je, pak, kako je njihova priča zapravo počela pozivom na pašticadu - kod Arsenove majke.


Gabi Novak (foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Među ostalim, bio je veliki lirik sentimenta začinjena ironijom i samosviješću. No, Arsen je, nakon otkaza dobivena na Radio Zagrebu, zbog objavljivanja dviju sakralnih pjesama, pisao i pod pseudonimima Igor Krimov i Luka Juras.

"...to je život od sanja i pjene"

Bio je čovjek ispred svoga vremena. Bard šansone. Pronositelj umjetničkog jezika upečatljive autorske note. Njegove pjesme nisu bile odmah prihvaćene ili nagrađivane, ali su redovito, dobivši "patinu vremena", postajale klasici i dio neprocjenjive glazbene baštine.

Nizali su se zatim i Porini, njih osam, među kojima i onaj za najbolji album folklorne glazbe, najbolji album zabavne glazbe, najbolji kompilacijski album te album godine.


Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Prestižnu diskografsku nagradu za životno djelo primio je 1999.

- Njegova umjetnost, njegova ars, napunila je cijeli jedan arsenal s najljepšim primjercima naše glazbe, rekao je tom prilikom pjesnik Jakša Fiamengo imajući čast dodijeliti mu Porin.

U filmu nastalom u izvršnoj produkciji Unisona, krovnog saveza glazbenih udruga, imali smo priliku vidjeti i zanimljive videozapise, stare fotografije te slušati bezvremenske skladbe, ali i što o Arsenu govore Branko Viljac, Dušan ŠaracIvo Pattiera, Tonko Maroević, Branko Bulić, Rade Šerbedžija, Nikša Bratoš, Branko Bubica, Darko Gulin, Mate Relja i Jakša Fiamengo.Osim ovoga ostvarenja, kao i dosad emitiranih nastavaka 12-dijelne serije o dobitnicima Porina za životno djelo, u videoteci multimedijske usluge HRTi pogledajte i koncert "Trokut" Arsena Dedića, Zorana Predina i Gina Paolija održan u Lisinskom 2005. godine.

Na platformi se nalazi i nastup članova obitelji Dedić i Tamburaškog orkestra HRT-a, kao i emisija Lice stranca - u sjećanje na Arsena Dedića, u kojoj se, uz njegovu obitelj i najvjernije suradnike, prisjećamo nekih od najvećih hitova koje je ostavio u naslijeđe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!