Art Park: ulična umjetnost na zagrebačkom Ribnjaku

02.09.2019.

13:00

Autor: V.M./Hina

Foto: Borut Planinc/Art park

Foto: Borut Planinc/Art park

Foto: - / -

Projekt Art park, koji traje od sredine lipnja na novoj lokaciji, u zagrebačkom parku Ribnjak ulazi u svoj posljednji tjedan s nizom događanja, od projekcija filmova do glazbenih nastupa.
Projekt Art park, koji traje od sredine lipnja na novoj lokaciji, u zagrebačkom parku Ribnjak ulazi u svoj posljednji tjedan s nizom događanja, od projekcija filmova do glazbenih nastupa, a i nakon njegova zatvaranja 8. rujna ondje će se moći razgledati jedinstvena 'street art' galerija.

Privremeni postav projekta na otvorenom obilježili su radovi jedanaestero hrvatskih umjetnika,  a u sklopu proširenog umjetničkog programa Art parka zidove na Ribnjaku oslikavali su i umjetnici iz cijelog svijeta.

Među njima je i Anthony Brooks iz Chicaga, koji je rekao kako ga je dojmila zagrebačka umjetnička scena, kao i sam projekt Art park jer poziva umjetnike da rade u drugačijem zajedničkom javnom prostoru, ne na uobičajenim velikim zidnim površinama uz cestu.

Od inozemnih uličnih umjetnika tu su bili još Cazer iz Londona, Nomen iz Lisabona, Utopia iz Sao Paula, More than words iz Dortmunda, Fio Silva iz Argentine te Prizmu čija je serija uličnih radova s oštrom porukom Fuck Wars! obišla svijet.

Hrvatske su umjetnike predvodili Lunar, Smack, Poster, Chez, Kismo, Tilto One i Kruno Thorn dok su poseban estetski doprinos street art galeriji dale ženske snage.

Kako podsjećaju iz Art Parka, među prvima svoje su radove ostvarile Klarxy iz Zagreba i Jana Danilović koja pozdravlja projekt jer usmjerava pažnju i aktivnosti na dio javnog prostora važnog za ponovno otkrivanje vlastitog grada.

- Time iznova, cirkulacijom i susretanjem različitih ljudi, taj prostor postaje tlo iz kojeg niču, ne samo nove ideje, već se osvještava potreba za direktnim kontaktom s umjetnošću te ideja da se bude dio istinskog zajedništva, rekla je Jana Danilović.

Ovaj tjedan Art park donosi bogat glazbeni i filmski program, uz priliku za igranje stolnog tenisa ili čitanje Frakturinog naslova kod Drva za čitanje.

Večeras će se prikazati dokumentarac Putnici redateljice Tine Šimurine koji je na nedavno završenom Festivalu dokumentarnog rock filma u Vinkovcima proglašen najboljim dokumentarcem u regiji. Tom prigodom u park dolaze umjetnica Margareta Vidmar i punk guru Nos (Dražen) koji će izložiti svoje jedinstvene radove.

Glazbu će do kraja tjedna puštati hrwoE, Šimun Stankov, Kuna, Anya, a za petak se priprema i interaktivni gradski kviz izazov uz ograničeno vrijeme, Cajtnot, čiji su start i cilj u Art parku, a ove se godine tematski odnosi na Zagreb u vrijeme na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!