Asterix i Obelix u najnovijoj avanturi putuju u Rusiju

22.10.2021.

08:54

Autor: Hina/dpa/V.M.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Herr.Stock / Shutterstock

Junaci stripa Asterix i Obelix kreću na istok u svojoj prvoj avanturi koja će biti objavljena nakon smrti tvorca serije Alberta Uderza prošle godine.

U "Asterixu i grifonu", koji je objavljen u četvrtak dvojac prvi put putuje u Rusiju nakon što se starom Getafixu u snu pojavi šaman iz drevnog plemena i zamoli ga da krene na istok u skladu s drevnim proročanstvom da će "pomoć stići od Gala, osobito od onih najmanjih".


Trojica se zatim odvaže u prostranstvo snježne stepe. Prvi sukob s Cezarovom legijom neminovno dolazi uskoro, jer rimski vođa želi sarmatskog svetog grifona za svoj privatni cirkus.


"Asterix i grifon" je 39. Asterixova avantura i peti zajednički rad autora Jean-Yvesa Ferrija i ilustratora Didiera Conrada.


Iako je to prva avantura Asterixa koja je objavljena od smrti originalnog ilustratora serije, Uderzo je vidio prve skice i nacrte priče prije smrti u ožujku 2020. u 92. godini.


Uderzo je 1959. s autorom Renéom Goscinnyjem stvorio likove Asterixa i Obelixa. Nakon Goscinnyjeve iznenadne smrti 1977., Uderzo je desetljećima radio sam na knjigama.


- S novim izdanjem mislio sam da smo se najviše udaljili od stila Goscinnyja i Uderza, ali sada pristižu početne reakcije ljudi koji su pročitali strip. I oni mi govore: 'Ovo je izdanje u kojem ste se dosad najviše približili starom stilu.' Dakle, to je vrlo subjektivna stvar, rekao je Ferri za dpa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!