10:31 / 10.08.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Australski zastupnici zatrpani zahtjevima za portretom kraljice Elizabete

-

-

Foto: - / -

Prema postojećim pravilima, građani mogu tražiti "nacionalne" materijale, stvari poput australske zastave, snimke himne i portreta šefa države.
Australski zastupnici primili su desetke emailova u kojima birači traže besplatni primjerak portreta kraljice Elizabete, prenosi BBC.

Prema postojećim pravilima, građani mogu tražiti "nacionalne" materijale, stvari poput australske zastave, snimke himne i portreta šefa države.

Emailovi su uslijedili nakon članka u časopisu Vice koji je Australce očito podsjetio da imaju pravo na portret britanskog monarha, kraljice Elizabete koja je ujedno i poglavarica Australije.

Prije objave tog članka, nisam dobio nijedan zahtjev za portret njezina veličanstva kraljice Elizabete. U posljednja 24 sata, stiglo ih je 40-tak, rekao je zastupik Tim Watts BBC-u.

I ostali zastupnici primjetili su povećani broj zahtjeva. Prema pravilima o "nacionalnim materijalima", Australci mogu zatražiti i portret vojvode od Edinburga, Elizabetina supruga.

Neki su ljudi na društvenim mrežama rekli kako su ti besmisleni zahtjevi "gubitat vremena i novca".

Australija je parlamentarna ustavna monarhija s kraljicom na čelu koju u Canberri predstavlja imenovani guverner. Birači su na referendumu 1999. glasali protiv uvođenja republike, ali neki političari traže da se o tome ponovno raspravi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!