15:37 / 24.02.2019.

Autor: E.L.S./HRT/Hina

Balinjerada, vrhunac opatijskog karnevala

Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dijelom je to ispit spretnosti u brzom savladavanju trase a dijelom prilika za pokazivanje mašte i duhovitosti u izradi kostima i alegorijskih vozila.
Program opatijskog karnevala zaključio se središnjom manifestacijom, 36. opatijskom Balinjeradom, jedinstvenom utrkom vozilima na kuglične ležajeve, u kojoj sudjeluju maskirani vozači s neobičnim konstrukcijama vozila svih boja i oblika.

Utrka se odvija na nizbrdici glavne opatijske ulice do Slatine. Dijelom je to ispit spretnosti u brzom savladavanju trase a dijelom prilika za pokazivanje mašte i duhovitosti u izradi kostima i alegorijskih vozila.

Najprije se stazom spuštaju vozači karića i monopatina, najjednostavnijih vozila u obliku platforme s kugličnim ležajevima, a potom "merikanska vozila", raskošne konstrukcije na balinjerama, odnosno kugličnim ležajevima. "Taxi balinjera" je ove godine omogućila zainteresiranim gledateljima da sudjeluju u spustu, uz pratnju iskusnih natjecatelja.Nakon utrke, istom rutom je prošla povorka opatijskih karnevalskih skupina, a "Balinjerada" je završila natjecanjem "Kukalkom", morskom inačicom Sinjske alke. Tu natjecatelji "jašuči" na leđima jedni drugima, u plitkom moru na Slatini pokušavaju ostvariti što više bodova gađajući viseću metu.

U Rijeci se ove nedjelje održao Carnival Snowboard Session, natjecanje snowboardera na rampi na Gatu Karoline Riječke, svega nekoliko metara od mora. Na gatu je sagrađena desetak metara visoka rampa, na koju je dovezen snijeg iz planinskih krajeva. Natječe se dvadesetak natjecatelja iz Hrvatske, Austrije, Rumunjske i Slovenije, a prvi put i četiri natjecateljice.

Natjecanje je postaja World Snowboard Toura te se boduje za poredak najboljih svjetskih snowboardera. Priređena je i dječja staza, na kojoj djeca od tri do 10 godina mogu pokušati stajati i spuštati se uz pomoć iskusnih instruktora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!