Banksy: "Djevojčica s balonom" trebala je biti izrezana do kraja

18.10.2018.

11:51

Autor: E.L.S./Hina

-

-

Foto: - / -

Djelo je za 1,2 milijuna eura kupila europska kolekcionarka koja je kasnije objavila da je nakon prvotnog šoka odlučila platiti djelo smatrajući da posjeduje time dio povijesti umjetnosti.
Platno "Djevojčica s balonom", prodano na dražbi u Sotheby'su, trebalo je biti izrezano do kraja rezačem skrivenim u okviru, objavio je autor u novom videu objavljenom na njegovoj internetskoj stranici.

Misterij oko djelomičnog uništenja platna tijekom dražbe u Londonu povećao se nakon što je anonimni umjetnik koji djela potpisuje s Banksy postavio snimku probe u kojoj je platno izrezano do kraja. Na probama svaki put je bilo izrezano, navodi se u tekstu u novom videu.

Nekoliko sekundi nakon što je 5. listopada oglašena prodaja djela na dražbi, aktiviran je skriveni rezač koji je djelomično izrezao u trake djelo pred iznenađenim sudionicima dražbe.

Djelo je za 1,2 milijuna eura kupila europska kolekcionarka koja je poslije objavila da je nakon prvotnog šoka odlučila platiti djelo smatrajući da posjeduje time dio povijesti umjetnosti.

Nakon dražbe umjetnik je objavio video u kojem se prikazuje kako je uklopio skriveni rezač u okvir platna. Platno je, nakon što je izrezano, preimenovao u "Ljubav je u kanti", prema Sotheby'su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!