15:53 / 16.07.2018.

Autor: E.L.S./HRT

"Baština i migracije" - međunarodna smotra folklora

-

-

Foto: - / -

Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine. Prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika.
Ovogodišnja 52. Međunarodna smotra folklora "Baština i migracije" održava se od danas do 22. srpnja, a Hrvatska radiotelevizija u petak 20. srpnja na Trećem programu (HRT - HTV3) prenosi Svečanu priredbu.

Na trgu bana Jelačića danas su nastupili sudionici iz Alžira, Kine, Kolumbije, Novog Zelanda (Hrvati) i Španjolske, a večeras u 20 sati će se održati Koncert etnoglazbe: Ethno Croatia 2018 (u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži). U 21 sat u Atriju Klovićevih dvora - pučko kazalište "Sliku tvoju ljubim" – Dramska grupa KUD-a "Sv. Juraj”, Draganić. Program smotre pogledajte ovdje.

U programu su smotre folklora potvrđivanje vrijednosti nacionalne kulture koju čine zavičajno plesno, glazbeno, jezično i običajno izražavanje uz tradicijsko rukotvorstvo i umijeća te vrijednosti kultura širom svijeta, rekao je umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora Tvrtko Zebec.

Istaknuo je kako će ove godine nastupiti folklorna društva i pojedinci koji predstavljaju različitosti hrvatske etnografske baštine, predstavnici nacionalnih manjina, Hrvati iz susjednih zemalja i iseljeništva te desetak ansambala koji će predstaviti baštinu drugih naroda i kultura.

Osnovni festivalski program trajat će pet dana i činit će ga scenske priredbe, plesne, glazbene radionice, pučko kazalište, koncerti etnoglazbe i crkvenoga pučkog pjevanja.

Svečana priredba uz televizijski prijenos bit će na Gradecu u petak, 20. srpnja , gdje će se održavati programi, a posljednji dan, 22. srpnja bit će mimohod sudionika smotre od Zrinjevca do Trga bana Jelačića s prelaskom sudionika preko pozornice. Na toj će pozornici i obližnjim gradskim trgovima nastupati u prijepodnevnim i večernjim terminima od srijede do nedjelje (18.-22. srpnja).

Uz te dvije glavne festivalske scene planirana je i izložba u Etnografskom muzeju i Etno Art galeriji Posudionice i radionice narodnih nošnji KUC-a Travno a tijekom festivalskoga programa će biti organizirano niz radionica te mogućnosti bliskog susreta publike s izvođačima.

Osim na gradskim pozornicama, skupine će nastupati izvan grada u dvorcu Erdödy u Kerestincu u Svetoj Nedelji, na pozornicama u Vrbovcu i Zaprešiću te na suradnom međunarodnom festivalu u Beltincima u Sloveniji.

U program smotre uključene su i skupine Hrvata iz iseljeništva a bit će prikazani i elementi kulture koji su zahvaljujući migracijama svojih nositelja također putovali i zadržali se na određenom prostoru te su s vremenom prihvaćeni kao lokalni izričaj neke kulturne baštine.

Stručni savjetnik međunarodne smotre folklora Vidoslav Bagur najavio je na Trgu bana Jelačića održavanje Mariachi koncerta uz nastupe  El Comba i Los Caballerosa, ali i plesne radionice na Gornjem gradu.

Po riječima suradnika u programu Međunarodne smotre folklora Joška Ćalete pripremljen je i koncert etnoglazbe "Ethno na putu u Hrvatskoj" te koncert crkvenoga pučkog pjevanja - pučka korizmena pjevana baština i pobožnosti Like i Gacke "O Isuse, izranjeni".

Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine. Prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika. Nastavlja dugu tradiciju smotri Seljačke sloge, kulturne, prosvjetne i dobrotvorne organizacije Hrvatske seljačke stranke između dvaju svjetskih ratova.

Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, 2014. godine Smotra je proglašena festivalskom priredbom od nacionalnog značenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!