15:06 / 22.10.2018.

Autor: E.L.S./V.K./HRT

Bejzbol klub Olimpija - 37 trofeja, 15 naslova prvaka i europski kup

-

-

Foto: - / -

Izvana malena derutna baraka, a unutra, na zidovima, povijest kluba stara 35 godina. Sve je počelo, u stvari, sasvim slučajno.
Bejzbol klub Olimpija iz Karlovca jedan je od prvih klubova u Hrvatskoj. Ovih dana slave svoju 35. obljetnicu. I doista u 35 godina uspjeli su od kluba koji je osnovalo nekoliko entuzijasta postat respektabilan sportski klub u Hrvatskoj, čak i jedini Hrvati koji su osvojili europski bejzbolski kup. Kažu, isključivo zahvaljujući tome što im je bejzbol postao stil života.

Izvana malena derutna baraka, a unutra, na zidovima, povijest kluba stara 35 godina. Sve je počelo, u stvari, sasvim slučajno.

Mi smo bili ekipa koja se družila i htjeli smo nešto napraviti. Čitali smo Charlie Browna, unutra je stalno bio spominjan bjezbol i neko je reko "ajde, šta ne bi i mi ovo" i tako je sve počelo, kaže Aleksandar Horvatić, prvi predsjednik BK "Olimpija", Karlovac.

Imali su jednu palicu i jednu rukavicu. I najvažnije, volju.

Mi smo strašno puno radili, puno više nego svi ostali u Hrvatskoj... Rad, rad, treninzi su bili dugački. Mi smo imali stvarno tada grupu dečkiju koja je bila spremna raditi 4-5 sati dnevno bez ikakvih novaca, bez ičega, samo čista ljubav za bejzbol, govori Kruno Karin, prvi trener BK "Olimpija, Karlovac.

A onda su stigli i rezultati - 37 trofeja, 15 naslova prvaka Hrvatske, a 2006. čak osvojen i europski kup.

Ono što me najviše raduje je da smo mi jedan mali klub iz malog grada koji je uspio poslati ljude da se školuju u Americi, na fakultete, da smo imali igrače koji su bili pred potpisom za američku profesionalnu ligu, ja se nadam da će se jednog dana i to desiti - nešto što je tada bilo nejpojmljivo i nezamislivo, kaže Karin.

U 35 godina iz Olimpije je izišlo nekolko, u svjetskim razmjerima, kvalitetnih igrača. Trenutno u europskoj ligi igraju Antonio Horvatić i Kruno Gojković, a devedesetih je zvijezda kluba bio Damir Karin. Zbog takvih primjera Olimpija ima i zavidan podmladak. U maloj ligi više od stotinu igrača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!