11:33 / 24.02.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Berlinale: Goran Bogdan o svjetskoj premijeri filma 'Otac'

Ekipa filma 'Mare' na Berlinale (foto: HAVC)

Ekipa filma 'Mare' na Berlinale (foto: HAVC)

Foto: - / -

Protekloga vikenda, u sklopu 70. Belinalea, održane su svjetske premijere dugometražnih igranih filmova, ujedno i manjinskih hrvatskih koprodukcija, 'Mare' Andree Štake i 'Otac' Srdana Golubovića s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi.
Protekloga vikenda, u sklopu 70. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, održane su svjetske premijere dugometražnih igranih filmova, ujedno i manjinskih hrvatskih koprodukcija, 'Mare' Andree Štake i 'Otac' Srdana Golubovića s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi.

Oba filma prikazana su u programu Panorama koji je tradicionalno usmjeren na filmove s jakim autorskim vizijama. 'Mare' je na rasporedu bila u nedjelju, 23. veljače, u dvorani kina Zoo Palast, a 'Otac' dan ranije, u subotu, u istoj dvorani, objavio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

'Otac' je o vrlo emotivan film o ocu koji od svog sela na jugu Srbije putuje pješice do Beograda kako bi uložio žalbu Centru za socijalnu skrb koji mu je zbog siromaštva oduzeo djecu. Film je u Berlinu ispraćen ovacijama, a hrvatska premijera očekuje se u Puli. Evo i  dojmova Gorana Bogdana nakon premijere.

- To je više nego ugodan osjećaj. Moj dojam je da se film publici jako sviđa. Te 4 projekcije, koliko ih imamo, bile su sve rasprodane. To su, valjda, neki dobri znaci, rekao je Bogdan u telefonskoj izjavi za Vijesti iz kulture.

Film 'Mare', hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake, u potpunosti je snimljen na području Konavala te govori o ženi koja živi sa svojom obitelji, suprugom i troje djece pored dubrovačke zračne luke. U njezinu svakodnevicu nenadano ulazi stranac pa Mare donosi odluke koje je vode u nova životna iskustva i saznanja o sebi.

Naslovna uloga pripala je Mariji Škaričić, a u ostalim ulogama pojavljuju se Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz. Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinja Sara Giancane te majstorica maske Sabine Fluckinger.

- Film nastaje kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić. Projekt su podržali Eurimages, švicarski nacionalni filmski fondovi, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika i Konavala, švicarska nacionalna televizija i televizija ZDF/ARTE, priopćili su iz HAVC-a.

Pogledajte predstavljanje ekipe filma 'Mare' na Berlinaleu:Propeler film
, hrvatski koprooducent 'Oca', izvijestio je da je publika velikim i dugotrajnim pljeskom nagradila brojnu ekipu filma koja je u Berlinu predstavila film, u kojoj su uz redatelja bili hrvatski glumac Goran Bogdan te glumci Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski i Vahid Džanković, koscenarist Ognjen Sviličić, producentica Jelena Mitrović te direktor fotografije Aleksandar Ilić.

‘Otac' je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BiH, a hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma,  a sufinanciran je i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Euroimagesa.Srdanu Goluboviću, jednom od najvažnijih srpskih autora svoje generacije, to je treće sudjelovanje u programu tog prestižnog festivala gdje su dosad prikazani njegovi filmovi ‘Klopka’ (2007.) i ‘Krugovi’' (2013. Nagrada ekumenskog žirija).

Nakon Berlinala film 'Otac' otvorit će beogradski FEST u četvrtak, 28. veljače, a hrvatska premijera očekuje se u drugoj polovici godine.

Ovogodišnje izdanje Berlinala traje do 1. ožujka, a tijekom deset dana prikazuje se oko 350 filmova i održava se i jedan od najvećih filmskih sajmova u svijetu (European Film Market- EFM). Očekuje se da će ga posjetiti oko 500 tisuća ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!