Berlinci tulumare na Rave the Planet

09.07.2022.

20:20

Autor: Hina/HRT

Rave the Planet

Rave the Planet

Foto: Christian Mang / REUTERS

Deseci tisuća Berlinaca tulumarili su u subotu na techno festivalu Rave the Planet, koji su organizirali osnivači poznatog berlinskog Love Paradea.

Partijaneri su plesali kroz centar grada uz pratnju 18 vozila iz kojih je svirala glazba i 150 izvođača u povorci koju je predvodio osnivač Love Paradea Matthias Roeingh, poznat i kao Dr Motte.

Novi festival elektronske glazbe podsjetio je na legendarne tehno-povorke devedesetih koje su se održavale u Ruhru. Prestale su se održavati nakon što je 2010. u stampedu u Duisburgu poginula 21 osoba.

Rave the Planet počeo je kao politički prosvjed kojemu je cilj bio "prepoznavanje kulture elektronske glazbe kao kulturnog postignuća".

Atmosfera je bila opuštena i vesela usprkos hladnijem vremenu i obilnim pljuskovima. Publika, u kojoj je bilo podjednako mladih i starih, nastavit će partijati dugo u noć.

Organizatori su unaprijed istaknuli da je događaj nešto sasvim drukčije od dosadašnjeg Love Paradea, iako je Dr Motte kazao da je slogan događaja "Ponovno zajedno". DJ je u subotu proslavio 62. rođendan.

Oko 600 policajaca bilo je raspoređeno duž sedam kilometara duge rute kroz glavni grad. Prema policiji, u povorci je dva sata nakon početka bilo oko 20 tisuća ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!