Besplatno pogledajte filmove ‘The Show Must Go On’, ‘Anka’ i ‘Kralj’

24.03.2020.

14:23

Autor: V.M./Hina

default error photo
Besplatno se mogu pogledati ‘The Show Must Go On’, Marasovićev je dugometražni prvijenac o sudionicima reality showa koji ne znaju da vani bijesni rat svjetskih razmjera, te Aćimovićeva ‘Anka’ i ‘Kralj’ - priče o neuništivosti ljudskog duha.
Hrvatski redatelji Nevio Marasović i Dejan Aćimović omogućili su besplatno gledanje svojih filmova na Vimeu - ‘The Show Must Go On’, Marasovićev je dugometražni prvijenac o sudionicima reality showa koji ne znaju da vani bijesni rat svjetskih razmjera, a Aćimovićeva ‘Anka’ i ‘Kralj’ priče o neuništivosti ljudskog duha.

Marasović je objasnio da se na to odlučio kako bi ljudi mogli pogledati i koji hrvatski filmski uradak dok borave u karanteni,, a i ove godine slave deset godina premijere filma i ulaze u razdoblje kada se on zapravo i odvija.

- Uz to, događaji iz radnje filma su se kroz godine redom ostvarili, a onaj o natjecateljima reality showa koji ne znaju da je vani kataklizma, ostvario se neki dan u Njemačkoj, tako da je film, nažalost, prigodan i aktualan, rekao je redatelj, a prenosi HAVC.

Poručio je sugrađanima ‘da se čuvaju i ostanu zdravi, te da ne klonu duhom jer ćemo pobijediti ovu pošast’.

Njegov je film radnjom smješten u bliskoj budućnosti i prikazuje život uspješnog televizijskog producenta reality showa u kojem šestero parova 180 dana živi zajedno u kući napravljenoj za potrebe emisije.

Za vrijeme snimanja izbija rat koji Europu pretvara u ratnu zonu i kako on odmiče popularnost emisije raste jer je jedini televizijski program koji se emitira, a natjecatelji u showu ne znaju ništa o svemu što se vani događa.

Glume Sven Medvešek, Nataša Dorčić, Filip Juričić, Stjepan Perić, Ivana Roščić, Mladen Kovačić, Josip Vujčić, Amar Bukvić, Franka Klarić i mnogi drugi, a producirali su ga Saša Bijelić i Nevio Marasović.

Film je premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2010. i osvojio četiri nagrade - Zlatne arene za scenarij (Nevio Marasović) i specijalne efekte (Tomislav Vujnović, Aleksandar Faraguna) te 'Brezu' za najbolji debitantski uradak i 'Oktavijan' Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film.

Nagrađivan je na festivalima u Novom Sadu, Rumunjskoj i SAD-u (Houston, Teksas). Na ovoj poveznici je još od 2018. za besplatno gledanje dostupan i redateljev dugometražni film ‘Vis--Vis’.

Aćimovićev igrani film za djecu ‘Anka’ i dokumentarac ‘Kralj’

Redatelj i producent Dejan Aćimović omogućio je besplatnu dostupnost filmova uz poruku kako svima koji sjede u svom domu želi da im ta dva filma bar malo prekrate ovo teško razdoblje.

Prvi, film ‘Anka’ je za predškolsku djecu i osmoškolce,  rađen prema jednom od najljepših hrvatskih romana za djecu ‘Anka Brazilijanka’ Mate Lovraka, priča o djevojčici iz sirotišta koju posvoji bogata rođakinja.

Nedugo nakon njezina dolaska rođakinja pokaže drugo lice pa razočarana Anka bježi natrag u sirotište, a put je vodi do ciglane u dubini šume, gdje otkriva bajkovit svijet šumskih bića koja vide samo djeca bujne mašte.

U glavnoj ulozi je Eric Cantona, a glume još Cvita Viljac, Rade Šerbedžija, Linda Begonja, Vuk Kostić. Na Pulskom filmskom festivalu 2017. osvojio je Zlatnu arenu za vizualne efekte (Pragma Video, Visual Effects House).

Film se može pogledati ovdje, uz kod andrijaa.

Drugi je dokumentarni film o hrvatskom paraolimpijcu, Darku Kralju, 100-postotnom invalidu Domovinskog rata, europskom, svjetskom i paraolimpijskom šampionu i svjetskom rekorderu u bacanju kugle.

Kralj je jedini sportaš u povijesti svih sportova koji je u jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom na Paraolimpijskim igrama 2008. u Pekingu, nakon što je se izvukao iz svega što ga je snašlo nakon teškog ranjavanja 1991. godine.

Film ‘Kralj’ je dostupan ovdje uz kod milicaa.

Popis (skoro) svih kulturnih programa na webu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!