21:23 / 16.08.2020.

Autor: Hrvoje Gunjača/HRT

Betinska regata: Za dušu i tilo

-

-

Foto: - / -

Naziv je to regate tradicijskih drvenih brodova i oda plovilima koja su prehranila naraštaje otočana.
Jedrilo se danas u Betini, na otoku Murteru - Za dušu i tilo. Naziv je to regate tradicijskih drvenih brodova i oda plovilima koja su prehranila naraštaje otočana. Na taj način nastoji se tradicija oteti zaboravu i prenijeti na mlađe naraštaje.

Koronavirusu unatoč - prizor kao s kakve stare razglednice!

Zabijelila se od latinskih jedara betinska luka.

Vremešni ljepotani bili su poput članova obitelji. Njihovi hranitelji!

Ne čudi stoga što se i regata - oda gajetama i leutima koja se jedri rutom predaka, zove - Za dušu i tilo!

- Mislim da bi se mogla tradicija održati bez problema. Samo da se mi mlađi naraštaji malo više potrudimo u očuvanju tradicije, smatra Filip Sladić.

Zbog toga su Murterani u Betini svojim nasljednicima napravili i - školski brod! Gajetu Kurnataricu.

- Održavamo školu jedrenja s latinskim idrom u kontinuitetu već 5-6 godina, kaže Dragutin Juraga iz Udruge Latinsko idro na Murteru.

- Brojimo ih sada 25-30. I jako smo zadovoljni s tim. Idrimo s njima 2 puta tjedno, kaže Tina Skračić, tajnica udruge Latinsko idro na Murteru.

Pokret za revitalizaciju plovidbe pod latinskim jedrom zahuktao se prije dva desetljeća. U posljednji čas!

- Možemo reći da se puno napravilo na očuvanju tradicije drvenog broda. Ali na prijenosu znanja na mlađe generacije, praktički - stojimo na mjestu, ističe predsjednica udruge Betinska gajeta 1740. Marinka Fržop.

- Mi danas nemamo srednje škole za brodograditelja! Ili, ako je smjer stolar - onda da bude i brodograditelj, smatra betinski brodograditelj Ante Fržop.
Vapaj je to iz mjesta čiji su meštri, kažu domaćini - u more bacili 70 posto hrvatske drvene flote! Vapaj da ovi idilični prizori ne postanu samo - dio naše arhive!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!