Biden tradicionalno pomilovao dvije purice u Vrtu ruža

19.11.2021.

23:50

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Tradicionalno pomilovanje purice u Vrtu ruža

Tradicionalno pomilovanje purice u Vrtu ruža

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden pomilovao je u Vrtu ruža Bijele kuće Peanut Butter i Jelly, dvije purice iz Indiane u povodu Dana zahvalnosti, nastavljajući time desetljećima dugu tradiciju.

- Važno je nastaviti tradicije poput ove kako bi nas podsjetile da nakon tame dolazi svjetlo i nada i napredak, a to je ono što, po mom mišljenju, predstavlja ovogodišnji Dan zahvalnosti - rekao je Biden.

Prije Bidenovih riječi purice su slobodno šetale travnjakom dok se zrakom širio miris vruće jabukovače. Bend je svirao pjesme povezane s pticama, uključujući "Free Bird" ("Slobodna ptica") Lynyrda Skynyrda i "Birdland" ("Zemlja ptica") Weather Reporta okupljenoj gomili zaposlenika Bijele kuće i njihovoj djeci.

Purice iz Indiane, Peanut Butter (Maslac od kikirikija) i Jelly (Pekmez), zvijezde su videosnimke koju je Bijela kuća objavila u četvrtak, u kojoj leže na luksuznim hotelskim krevetima prije ceremonije kod američkog predsjednika.

Harry Truman je 1947. bio prvi predsjednik koji je za poklon dobio puricu od američkih farmera, a potom se ta tradicija nastavila. Predsjednik John Kennedy 1963. je odlučio vratiti puricu na farmu s koje je došla. George Bush stariji bio je prvi američki čelnik koji je službeno pomilovao puricu, 1989. u Bijeloj kući.

Purice uvijek dolaze u paru, a nakon ceremonije Peanut Butter i Jelly vratit će se u Indianu, gdje će provesti ostatak svog života.

Te sreće neće biti oko 46 milijuna drugih purica koje se, prema pisanju magazina Time, tradicionalno pojedu na Dan zahvalnosti u SAD-u koji se svake godine slavi četvrti četvrtak u studenome. Bloomberg piše kako će obrok za taj blagdan, zbog kombinacije faktora poput inflacije, poremećaja u dobavnim lancima, trgovinskih politika i lošeg vremena, ove godine biti najskuplji u povijesti cijena purice skočila je za 20 posto u odnosu na prošlu godinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!