Big Ben od nedjelje će ponovno zvoniti

11.11.2022.

13:51

Autor: Hina/E.P.C.

Big Ben ponovno će redovito zvoniti

Big Ben ponovno će redovito zvoniti

Foto: - / Shutterstock

Nakon petogodišnje prisilne šutnje, Big Ben, svjetski poznato zvono sa satom na tornju koji se izdiže iznad zgrada britankog parlamenta, od nedjelje će se ponovno oglašavati, prenose agencije. Veliki sat nastavit će sa svakodnevnim radom nakon mukotrpne petogodišnje obnove mehanizma koji ima više od 1000 pokretnih dijelova.

Big Ben je zadnji puta redovito zvonio 2017. godine, a sada bi, nakon tjedan dana testiranja, trebao početi automatski obavljati svoj posao, od nedjelju u 11 sati. 

Taj je trenutak izabran kao podsjetnik na na 11. studenoga 1918. kada je oružje utihnulo u Prvom svjetskom ratu. Velika Britanija svake godine prve nedjelje nakon Dana primirja slavi Nedjelju sjećanja.


U posljednjih pet godina Big Ben se oglasio samo nekoliko puta


Čuveno Big Benovo zvono se tijekom godina obnove moglo čuti samo za Novu godinu, te povodom brexita i pogreba kraljice Elizabete II.


Toranj sa satom, 96-metarska građevina uz parlament u Westminsteru, izgrađen je 1840-tih godina, a 2012. je nazvan Elizabetinim tornjem u čast dijamantnog jubileja pokojne kraljice.


Petogodišnja restauracija satnog mehanizma, koja je uključivala čišćenje, bojanje i podmazivanje svih pokretnih i nepokretnih dijelova, stajala je oko 90 milijuna eura. Mehanizam koji datira iz 1859. godine težak je 11,5 tona.


U tornju se zapravo nalazi pet zvona, koja tijekom restauracije nisu micana s mjesta.


 Najveće zvono, Big Ben, oglašava se svaki puni sat, dok preostala četiri manja zvona zvone svakih 15 minuta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!