Biografija Rolling Stonesa na hrvatskome na 60. rođendan benda

12.07.2022.

11:55

Autor: Hina/I.B.

Rolling Stones

Rolling Stones

Foto: Piroschka Van de Wouw / REUTERS

Točno 12. srpnja, na dan kada je grupa The Rolling Stones 1962. održala svoj prvi koncert, na hrvatskom je u izdanju Rockmarka objavljena nova ažurirana i aktualna biografija benda, "Doba Rolling Stonesa: biografija najvećeg rock benda na svijetu", autorice Lesley-Ann Jones.

Grupa The Rolling Stones održala je svoj prvi koncert 12. srpnja 1962. i taj se datum slavi kao rođendan Stonesa, ističu iz Rockmarka.

Točno na 60. rođendan, Rockmark predstavlja "Doba Rolling Stonesa: biografiju najvećeg rock benda na svijetu", benda čija je priča jednako uzbudljiva kao i njihove pjesme.

Lesley-Ann Jones, autorica hvaljenih biografija Davida Bowieja i Freddieja Mercuryja, te knjige "Tko je ubio Johna Lennona?", detaljno prati i secira put koji su Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Brian Jones, Bill Wyman, Mick Taylor i Ronnie Wood prošli zasebno, ali i zajedno kao bend: što su dobili, što izgubili, a koga i što žrtvovali?

Dotičući se svih ključnih događaja iz povijesti Rolling Stonesa (smrt Briana Jonesa, Altamont, racija u Redlandsu), velikih ljubavi (Anita Pallenberg, Marianne Faithfull), kroz tristotinjak stranica praćenih i nekim do sada rijetko viđenim fotografijama Jones slaže sliku o bendu otvarajući zanimljiva i ne baš uvijek ugodna pitanja: može li umjetnik doista biti odijeljen od svoje umjetnosti? Koliko su Keith Richards i Mick Jagger krivi za smrt Briana Jonesa? Zašto Bill Wyman nije bio optužen za pedofiliju? Jesu li Mick Taylor i Mick Jagger bili ljubavnici? Kako su Stonesi kao borci protiv establišmenta postali njegov dio i globalni brend?

Nova, ažurirana i aktualna biografija Rolling Stonesa prati ovaj kontradiktorni bend od samog početka poručujući da se mahovina možda skuplja na "Kamenju", ali ono se i dalje kotrlja, poručuju iz Rockmarka.

Prijevod na hrvatski potpisuje Stjepan Vrečko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!