14:09 / 08.06.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Biram knjigu: 'Molim te, pazi na mamu'

-

-

Foto: - / -

Vijesti iz kulture donose preporuku knjige koju bi trebalo pročitati. Ovaj put to je roman južnokorejske autorice Kyung-sook Shin 'Molim te, pazi na mamu'.
Vijesti iz kulture donose preporuku knjige koju bi trebalo pročitati. Ovaj put to je roman južnokorejske autorice Kyung-sook Shin 'Molim te, pazi na mamu':

Kyung-sook Shin
(1963, Jeongeup, Južna Koreja) cijenjena je i nagrađivana autorica, kako u vlastitoj zemlji tako i izvan nje. Njezin književni prvijenac 'Winter Fables' objavljen je 1985. godine, a otada je objavila dvadesetak knjiga, od kojih su većina romani.

- Piše i kratke priče te nefikciju. Dobitnica je brojnih i prestižnih korejskih i azijskih književnih nagrada, a prijevod njezina djela 'A Lone Room' osvojio je francusku nagradu ‘Prix de l’Inaperçu’, uz obrazloženje da se radi o djelu čiju izvrsnost treba upoznati šira publika, stoji uz bilješci izdavačke kuće Hena Com.

'Molim te, pazi na mamu' njezin je najuspješniji joj je roman. Objavljen je 2009. godine i postao je korejska uspješnica prodana u milijunskim nakladama, a izvan granica preveden je u dvadesetak zemalja.

- Osvajanjem velike književne nagrade ‘Man Asian Literary Prize 2012’ za taj roman postala je prva Korejka i prva žena koja je osvojila to prestižno priznanje te se tako potvrdila kao jedna od najvažnijih suvremenih južnokorejskih književnica, poručuju iz Hena Coma.

Kratak sadržaj:
Od trenutka kada se 69-godišnja So-nyo na peronu podzemne željeznice u Seoulu odvoji od muža i nestane u gužvi, gubi joj se svaki trag. Obitelj je u šoku, a već formuliranje letka o nestaloj kod svih izazove frustraciju zbog saznanja da nijedno od njezine djece ne posjeduje majčinu noviju fotografiju. Pitanje koliko su poznavali vlastitu majku visi im iznad glava i tišti svakog ponaosob…

Pogledajte preporuku koju je za Vijesti iz kulture odabrala Nermina Husković, glavna urednica izdavačke kuće Hena Com:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!