Blagdan Sv. Nikole: Pokloni za mališane u karlovačkoj bolnici

06.12.2021.

22:36

Autor: V.G./HRT/IMS

Blagdan Sv. Nikole

Blagdan Sv. Nikole

Foto: HTV / HRT

Dan grada proslavila je Komiža - mjesto na otoku Visu nadaleko poznato po pomorstvu i ribarstvu. Obilježavaju ga na blagdan svetog Nikole - zaštitnika ribara, pomoraca i putnika - u skladu sa svojom tradicijom - spaljivanjem broda. Nakon rituala slijedila je procesija s kipom svetog Nikole. Pepeo izgorenog broda redovito se upotrebljava za blagoslov novoizgrađenih brodova. 

Velik je ugled svetog Nikole u našem narodu. Uz današnji blagdan vežu se mnogi običaji. Taj je svetac i zaštitnik djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, zatvorenika, trgovaca, i naravno djece koja su jutros znatiželjno pretraživala čizmice. Mališane na pedijatrijskom odjelu karlovačke bolnice darivala je županica Martina Furdek-Hajdin.

- To njima znači jako puno, ovaj boravak koji je bolan zbog same prirode bolesti, odvajanja od obitelji, oni kad dobiju nekakav darak i kad je najmanje, a pogotovo kad je nešto ovako lijepo, posebno i prigodno, oni to s velikom radošću primaju, nose svojim kućama i zapravo im to ostaje uspomena za cijeli život, rekla je Marija Spajić, voditeljica Odjela za pedijatriju OB-a Karlovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!