08:05 / 23.12.2019.

Autor: Ognjen Golubić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Blagdani u Stockholmu

-

-

Foto: - / -

Stockholm je jedini grad koji je od Europske unije dobio status "zelene prijestolnice". Ima najbrže rastuću ekonomiju i jedan je od najpoželjnijih gradova za život u Europi.
Blagdansko doba je najljepši dio godine. Sve je puno lampica, ukrasa i jelki. Mirisi kolača i kuhanog vina na svakom su koraku. A kako je ovih dana u Stockholmu, glavnom gradu Švedske provjerio je Ognjen Golubić.

Za Stockholm kažu da je Venecija sjevera, i trebali biste posjetiti brojne turističke atrakcije. Najljepša je atrakcija Gamla stan, stari dio grada.

Sagrađen na 20 otoka nastao je nekako u isto vrijeme kada je Bela IV. po Hrvatskoj dodjeljivao Zlatne bule. Jedini je to grad koji je od Europske unije dobio status "zelene prijestolnice", a danas sedam stoljeća nakon osnutka, Stockholm ima najbrže rastuću ekonomiju i jedan je od najpoželjnijih gradova za život u Europi.

Prva kava pije se u 9:30, ručak je u 11:30, a druga kava je u 14:30. A nama se spočitava da se sjedi na kavama! Možda je ipak stvar u učinkovitosti.

Švedski je primjerice brutto društveni proizvod 54 tisuća dolara po stanovniku. U Hrvatskoj 14. Vjerojatno zbog dužih  kava.

Već odavna znamo da Šveđani uživaju nama nezamisliva socijalna i radna prava, a samo kratki pogled na neke od ureda otkriva da je to uistinu tako. Med i mlijeko za zaposlenike.

Ako ste sportaš rekreativac, tu ne zaostajemo puno. Adventskih trkača kod nas ima više, no klizališta su ovdje besplatna. Ako imate svoje klizaljke. Kod nas se unatoč velikim prirezima na žalost sve plaća.

Pripazite u prometu, jer propisi su malo drugačiji

Prolazi su to postavljeni samo za autobuse i veoma je jednostavno završiti u kanalu. Bilo da ste vozač automobila ili biciklist. Inače, unatoč hladnom vremenu, vožnja na dva kotača je uobičajena. Sve je više onih koji se odlučuju na javni prijevoz.

Na ulicama se parkirati smiju uglavnom dostavna vozila i invalidi, a za sve one s automobilima tu su podzemne garaže. Cijena sitnica. 40 kuna po satu. Skandinavija je za neke najljepša pod snijegom no globalno zatopljenje i ovdje se osjeti. Ovih je dana prosječna temperatura oko 10 stupnjeva. Snijega je palo u tragovima i brzo se otopio no unatoč južini duh adventa na svakom je koraku.

Ne tako raskošan kao zagrebački, božićni sajam u starom gradu nudi za svakoga po nešto. Pije se grog, najbolje švedsko zimsko piće, a ako ste za izlaske - možete uživati u dobroj glazbi. Stoga, dobro došli!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!