Bob Marley: 40 godina nakon smrti

11.05.2021.

10:23

Autor: Hina/AFP/V.M.

Spomenik Bobu Marleyu na Jamaici

Spomenik Bobu Marleyu na Jamaici

Foto: Debbie Ann Powell / Shutterstock

Četrdeset godina od smrti tada 36-godišnjeg Boba Marleya i dalje živi legenda o kralju reggaea, zvijezdi iz države trećeg svijeta koja je, kao nijedna dotad, utjecala na nove žanrove u glazbi. 

Svjetlo koje sjaji dvostruko jače i dva puta duže, rekla je o Marleyu Judy Mowatt, jedna od triju osnivačica grupe I-Threes koja je pratila reggae zvijezdu, a koja je uključivala i njegovu suprugu Ritu.


- U mnogo aspekata Bob Marley je bio naša najsvjetlija zvijezda. Napravio je jako puno u tako malo vremena, kazala je za agenciju France Presse.


Mowatt, koja je napravila i solo karijeru, prisjeća se 11. svibnja 1981. godine.


- Bio je nekoliko dana hospitaliziran u Miamiju kad sam primila poziv o smrti Roberta Neste Marleya od komplikacija zloćudnog tumora na nožnom palcu koji se zbog svoje rastafarijanske vjere nije htio liječiti. Bio je to kraj svih tih godina suradnje, prisjeća se Mowatt koja se I-Threes pridružila 1974. te i dalje živi na Jamajci.

Odjednom me udarilo: Bob je otišao zauvijek


- Novac ne može kupiti život, rekao je slavni glazbenik svom sinu Ziggyju prije smrti.


Od izlaska Marleyevog albuma Catch a Fire koji mu je donio slavu te njegove smrti prošlo je samo sedam godina. Umro je osam mjeseci nakon svog posljednjeg koncerta u Pittsburghu.


- Na četrdesetu godinu Marleyevog odlaska po prvi put su u smrti ponovno ujedinjena sva tri osnivača legendarnih Wailersa uz Marleya to su Peter Tosh i Bunny Wailer koji je preminuo u ožujku u 73. godini, naglasila je Maxine Stowe, Wailerova dugogodišnja menadžerica.


Reggae oko svijeta


Glazba stvorena tijekom bogate, ali kratke Marleyjeve karijere i danas ima odjeka. Njegov najuspješniji, kompilacijski album Legend, objavljen 1984., trinaest je godina zaredom bio među 100 najprodavanijih albuma u Sjedinjenim Državama. Uspješniji je bio samo Dark Side of the Moon Pink Floyda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!