13:52 / 04.07.2018.

Autor: T.V./Hina

Bolivija gradi muzej na dnu jezera Titicaca

Screenshot: YouTube

Screenshot: YouTube

Foto: - / -

Bolivijska vlada sagradit će podvodni muzej na dnu jezera Titicaca u vrijednosti 10 milijuna dolara nakon otkrića tisuća arheoloških predmeta pronađenih u njegovim dubinama.
Bolivijska vlada sagradit će podvodni muzej na dnu jezera Titicaca u vrijednosti 10 milijuna dolara nakon otkrića tisuća arheoloških predmeta pronađenih u njegovim dubinama, objavilo je ministarstvo kulture.

Bit će to turistički kompleks, a istodobno arheološki, geološki i biološki centar i prema tome jedinstven u svijetu, ustvrdila je ministrica kulture Wilma Alanoca.
Predstavila je projekt muzeja prema zamisli belgijske agencije Enabel, partnera u projektu.

Područje jezera Titicaca na 8562 četvornih kilometara između Bolivije i Peura bilo je kolijevka nekoliko civilizacija koje su cvale u predkolonijalno doba. Prošlogodišnja otkrića omogućila su pronalazak gotovo 10.000 arheoloških predmeta, među kojima su artefakti izrađeni od kostiju, keramike ili metala, zatim ljudske i životinjske kosti, pribor za kuhanje iz drevnih kultura Predtiwanakota, Tiwanakota te Inka.

Muzej bi trebao stajati 10 milijuna dolara i u tijeku su pregovori da se zatvori financijska konstrukcija, rekla je Alanoca otkrivši da bi UNESCO (UN-ova zaklada za znanost, obrazovanje i kulturu) te Belgija mogli sudjelovati s dva milijuna dolara. Muzej će biti sagrađen blizu grada San Pedro de Tiquina, nekih 100 kilometara od La Paza, administrativne prijestolnice Bolivije.

"