11:07 / 10.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Bono Vox napunio 60 godina!

Foto: SI1/WENN/PIXSELL

Foto: SI1/WENN/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bono je član skupine U2 od svojih srednjoškolskih dana, a popularnost je iskoristio za borbu za rješavanje globalnih problema, poput otpusta dugova siromašnim zemljama.
Frontman popularne irske rock grupe U2 i borac za ljudska prava Bono Vox, ili kako ga neki zovu samo "Bono" - napunio je u nedjelju, 10. svibnja 60 godina.

Bono je član skupine U2 od svojih srednjoškolskih dana, a popularnost je iskoristio za borbu za rješavanje globalnih problema, poput otpusta dugova siromašnim zemljama.

Rođen je Dublinu kao Paul David Hewson u katoličkoj obitelji. Majka je bila protestantkinja, a umrla je kada je Bono imao 14 godina.

Grupi U2 se pridružio 1976. kada se javio na oglas kojim je bubnjar Larry Mulen tražio ostale članove. Dobio je nadimak Bono Vox po obližnjoj prodavaonici slušnih pomagala. Za grupu je napisao većinu pjesma, često s politikom i vjerom kao glavnim temama.

Svoju slavu često koristi za društveni aktivizam. Glavni je glasnik međunarodne skupine Aid for Africa koja se zalaže za oprost duga najsiromašnijim zemljama.
U2 je okviru tadašnje svjetske turneje 1997. nastupio u razrušenom i ranjenom Sarajevu 1997., što je doživljenog kao početak povratka normalnom životu i nikad im zaboravljeno, podsjeća slovenska agencija STA.

Američki časopis Time dvaput ga je uvrstio među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu, a 2005. zajedno s Billom i Melindom Gates proglasio osobama godine.

Vitezom su ga proglasili Francuzi i Britanci, a više je puta bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir.

Zašto uvijek nosi sunčane naočale?

Frontmen grupe koja je 2017. s albumom "Songs of Experience" zasjela na prvo mjesto američke top ljestvice i tako postala prva grupa kojoj je to uspjelo 40 godina zaredom, nedavno je otkrio zašto nosi sunčane naočale.

- Nije zbog umjetničkog hira, nego zbog glaukoma s kojim se nosim 20 godina, kazao je Guardianu.

Posljednja humanitarna akcija u kojoj je U2 sudjelovao bilo je doniranje punog zrakoplova zaštitne opreme za borbu protiv koronavirusa irskim zdravstvenim radnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!