Borgen se nakon deset godina vraća na male ekrane

01.06.2022.

07:49

Autor: HRT/Hina

Sidse Babett Knudsen

Sidse Babett Knudsen

Foto: - / Shutterstock

Nakon desetogodišnje stanke, hit serija Borgen vraća se ovaj tjedan na ekrane s novom sezonom u kojoj će se Danska boriti za prevlast nad Arktikom nakon što na Grenlandu otkriju naftu. Četvrta sezona, "Borgen: Moć i slava, premijerno će biti prikazana na Netflixu u četvrtak.

Gledatelji su zadnji put vidjeli bivšu dansku premijerku Birgitte Nyborg dan nakon što je njena nova politička stranka senzacionalno pobijedila na izborima. Deset godina kasnije, ona je ministrica vanjskih poslova u vladi koju vodi žena deset godina mlađa od nje. 

Na početku nove sezone, na autonomnom danskom teritoriju Grenlandu, pronađena je nafta. Lokalni politički lideri crno zlato vide kao dugoočekivanu priliku za neovisnost Grenlanda, ne obazirući se na eventualne opasnosti koje po okoliš predstavlja bušenje u netaknutoj arktičkoj divljini. No danska se vlada, a osobito Nyborg kao ministrica vanjskih poslova Danske i Grenlanda, mora suprotstaviti SAD-u, Kini i Rusiji, koje imaju vlastite interese u unosnom otkriću na geostrateški važnom otoku.

Osam novih epizoda počastit će gledatelje prizorima ledenog i drevnog krajolika na Grenlandu koji oduzima dah, a udubit će se i u mračniju stranu Birgite Nyborg.

'Nova zora'

Tvorac serije Adam Price rekao je AFP-u da mu je glavna ideja za radnju sinula prije pet godina kada je otkrio da postoji zakon prema kojem Danska i Grenland moraju pregovarati o podjeli prihoda od bilo kakvog otkrića prirodnih sirovina. Uočio je priliku da spoji političke sukobe glavnih likova i zaoštrene odnose između Kopenhagena i njegove bivše kolonije.

- Kad je nešto emocionalno i političko u isto vrijeme, to je odličan materijal za Borgen, rekao je sa smiješkom. Nije htio nastaviti ondje gdje je završila treća sezona. Nakon gotovo desetljeća, svijet se promijenio, ali i njegovi likovi.

Nyborg, koja je sada bez partnera i s odraslom djecom, našla se na nepoznatom terenu i suočava se s nekoliko prepreka u karijeri, unatoč svom dugogodišnjem iskustvu. Nekada altruistična, sada očvrsnula i cinična, okrenula je leđa svojim idealima kako bi se održala na vlasti. "Kao da su je udarila moderna vremena. Odjednom se mora probuditi u toj novoj zori, rekao je Price.

Sidse Babett Knudsen, glumica koja igra Nyborg, rekla je da ju je cinični zaokret u seriji "malčice prestravio, dodavši da je svijet u Borgenu uvijek bio nešto više idealističan i nježniji.  Vremena su se promijenila pa smo odlučili u potpunosti promijeniti svijet Borgena kako bi slijedio stvarni svijet i mene je zanimalo kako će to funkcionirati, dodala je Knudsen.

'Nikad ne treba reći nikad'

Glumica je ranije rekla da će treća sezona biti ujedno i njezina posljednja. No na kraju ju je "zaveo scenarij četvrte sezone i, na sreću obožavatelja diljem svijeta, nije ju bilo teško uvjeriti.

- Bila sam potpuno sigurna da to ne bih opet radila. Mislila sam da je dobro (završiti nakon tri sezone) i mnogo bolje od mnogih serija koje jednostavno nastave dok se ne istroše. Osjećala sam se kao da smo ispričali svoju priču i da smo gotovi. Dok sam radila u inozemstvu, ljudi su me pitali hoće li biti nove sezone, kazala je Knudsen.

Ostaje upitno hoće li četvrta sezona postati međunarodni hit, no danski su obožavatelji već osvojeni. Četvrta se sezona na danskoj televiziji emitirala prije tri mjeseca. Prema podacima instituta za rejting Nielsen, Borgen je u prosjeku imao 776.000 gledatelja tijekom osam epizoda, u zemlji s 5,5 milijuna stanovnika, i prosječni udio gledanosti od 44,5 posto.

Serija je bila dostupna i na Netflixu u drugim nordijskim zemljama, gdje se nekoliko tjedana zaredom nalazila na popisu deset najboljih serija. Možemo li očekivati i petu sezonu? "Naučila sam da nikad ne treba reći nikad, no mislim da je ovo kraj, rekla je Knudsen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!