Božićne kuglice posvećene nogometašima

24.12.2018.

07:29

Autor: Snježana Bačić/HRT

-

-

Foto: - / -

Uspjesima naših nogometaša ovog se ljeta divio cijeli svijet. Inspiracija su bili i Jasminki Luketić Domitrović iz Siska koja je vatrenima u čast izradila božićne kuglce.
Božićno uređivanje i kićenje bora daje mašti na volju pa je tako Jasminka Luketić Domitrović iz Siska, koja  te ukrase radi već dugi niz godina ove godine, poput većine nas, zaluđenih nogometom i izvrsnom uspjehu naših Vatrenih napravila božićne kuglice nogometašice. Kako izgledaju pogledajmo u reportaži Snježane Bačić.

Uspjesima naših nogometaša ovog se ljeta divio cijeli svijet. Inspiracija su bili i Jasminki Luketić Domitrović iz Siska koja je vatrenima u čast izradila božićne kuglce.

- Jednostavno sam iskoristila naše kockice i boje i stavila nazive naših nogometašica da nas podsjete kad kitimo bor da je hrvatska bila, da su svi u Hrvatskoj bili ponosni na našu nogometnu reprezentaciju, na onu prekrasnu sliku iz Zagreba sa dočeka.

Svoje je kuglice gospođa Jasenka, predstavljajući Sisačko-moslavačku županiju, nedavno pokazala u Strasbouru. Posebne su i po tome što se ne mogu razbiti.

- Kuglice radim pačvard tehnikom, na stiroporu, ručni rad. Na stiroporu isključivo zato jer se ne mogu razbiti i zato što se tkanina može utisnuti u kuglicu. Nastojim biti precizna da to bude uredno. Stiropor se pokazao kao najbolja podloga. Tehniku izrade slova mi pomaže prijateljica Jasna Vrbanec. Ona ih doslovno naslika onda ih ja preslikavam s papira na tkaninu.

Umjetničke kreacije ova inženjerka prehrambene tehnologije počela je raditi prije 14 godina uz supruga slikara.

- Prvo sam počela s posavskim ružama, skidala ih sa male kutijice na razne druge male predmete i onda su me upozorili 'pa ti si Slavonka, pa kak to da ne radiš zlatovez'. Onda sam si dala truda da pokažem pvdje u Posavini kako izgleda zlatovez i tako je krenulo malo po malo.

Imala je i izložbu križeva u zlatovezu. U zlatovezu radi i kuglice, aplicira ga na odjeću i razne druge predmete. Gospođa Jasminka izrađuje božićne kuglice i s motivima posavske narode nošnje. Svoje znanje rado prenosi mlađim naraštajima.

- Jako me puno pozivaju u škole da odradim radionice s djecom izrade svih vrsta božićnih ukrasa božićnih vjenčića, čestitki, kuglica, anđela... Slijedeći tjedan u školi braće Bobetko imati ću radionicu s djecom i roditeljima. To je u stvari onaj smisao da djeca i roditelji zajedno nešto rade i to poslije sami sebi prezentiraju na badnjak odnosno Božić, da im bude lijepa uspomena.

Planira Jasminka Luketić Domitrović iz Siska u svoje ručne radove aplicirati i lepogavsku čipku. Uza zvukove s radija stvara dugo u noć i uživa u tome. Želi to svima čije će prostore uljepšavati ove jedinstvene kreacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!