"Božićni robot party" u adventskoj kućici

23.12.2021.

07:28

Autor: Josip Gavranović/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Božićni robot party

Božićni robot party

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zagrebački Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Laboratorijem za robotiku i inteligentne sustave upravljanja organizirao je "Božićni robot party". Roboti su u adventskoj kućici pripremali i posjetiteljima posluživali tople napitke i božićne poslastice. 

Adventska groznica nije zaobišla ni robote koji poslužuju posjetitelje Centra za kulturu i informacije Maksimir. Topli napitci i božićne poslastice njihova su specijalnost.

- Ja neću čaj, ja ću kakao i točka, rekao je jedan dječak.

- Hvala, vaša narudžba će biti spremna, odgovorio je robot.

Školarci i oni mlađi oduševljeni su komunikacijom.

- Fora, robot ti daje čaj, rekao je Filip.

Da bi sve funkcioniralo zaslužni su studenti i profesori fakulteta elektrotehnike koji su prvi put robote Franka, Peppera, Kinovu i Schunka izveli iz labaratorija.

- Ideja je ustvari da robote koje mi inače koristimo u istraživanju za različite istraživačke projekte prikažemo u jednom vedrijem svjetlu, božićnom, gdje oni mogu napraviti interakciju s ljudima i da ljudi vide kako je to komunicirati s robotima, objasnio je izvanredni profesor Matko Orsag s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Spoj tradicije i tehnologije je moguć i funkcionira, a ovakvo populariziranje znanosti naišlo je na pozitivne reakcije.

- Vrlo nam je drago što imamo priliku ugostiti, što ljudski dio ekipe, što robotske i nadamo se da će ova manifestacija postati tradicija, rekao je Davor Ivanov, Centar za kulturu i informacije Maksimir.

Ipak iza svega stoji mukotrpan rad grupe od 25 studenata doktoranata, koji se robotikom i srodnim granama bave profesionalno. Cilj im je savršena komunikacija robota i korisnika.

- Naši roboti s programima koje mi razvijamo oni mogu doći u kontakt s ljudima i neće ozlijediti niti sebe niti osobe oko sebe. To je njihova glavna prednost, naglasio je Orsag.

Iako je u početku bilo problema i nekoliko čašica čaja je proliveno, sve se uz stručni nadzor brzo riješilo i privremeni kvar je otklonjen, a zabava i robotsko posluživanje nastavljeni su do večernjih sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!